ZETApress

hírportál

Ki volt a kedvenced?

Egy jó tanár és egy jó könyv is ablakot nyit a világra. A pedagógusokat ünnepli a Libri: tanárpéldaképeinkről szóló kutatást indít pedagógusnap alkalmából a könyvkereskedő – tudatták sajtósaik.

Egy jó tanár olyan, mint egy jó könyv – ablakot nyit a világra. Június 02-án azokat a pedagógusokat ünnepeljük, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy minél több tanuló tudja kibontakoztatni a képességeit. A pedagógusnaphoz kapcsolódva a Libri nem reprezentatív, online felmérést indít a tanárpéldaképekről, a pedagógusok és más közszolgálati dolgozók áldozatos munkáját pedig egy 20%-os kedvezménnyel is igyekszik meghálálni június 03-a és 05-e között.

Tanárnak készültem, és hittem abban, ha én a gyerekek közé kerülök, akkor az az osztály más lesz – mondta eredeti hivatásáról Szabó Magda. Az Ókút, az Abigél és a Für Elise szerzője 1940-ben latin-magyar szakos tanári diplomát szerzett és azonnal el is helyezkedett alma materében. Később a közoktatási minisztériumban dolgozott, ám politikai okok miatt elbocsátották és büntetésből egy általános iskolába helyezték tanárnak. – Akik meg akartak büntetni, nem tudták, hogy megjutalmaznak ezzel – mondta. Összesen 15 évig tanított, ám sok kollégájával ellentétben nem a jeles, hanem a közepes tanulókat kedvelte igazán, mert úgy gondolta, hogy őket ösztönözni pedagógusként a legnagyobb kihívás.

Kevesen tudják, de az ’50-es években Nemes Nagy Ágnes, a XX. századi magyar irodalom egy másik nagy alakja is pedagógusként dolgozott. Mindössze négy évig tanított a Petőfi Sándor Gimnáziumban, ám ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy egyik tanítványát egy életre elkötelezze az irodalom mellett: ő volt Tandori Dezső. A tizenéves tehetséget hamar bevonta saját írói-baráti körébe, amelynek tagja volt Mészöly Miklós és Ottlik Géza is, így indítva el őt írói pályáján.

Ahogy a magyar irodalom két – alighanem legismertebb – női szerzője tette évtizedekkel ezelőtt, úgy ma is számos pedagógus dolgozik azért, hogy minden diák kibontakoztathassa képességeit, őket köszöntjük június első vasárnapján, a pedagógusnapon.

A pedagógusnap alkalmából a Libri nem reprezentatív, online felmérést indít a tanárpéldaképekről – a könyvkereskedő többek közt az életünkben nagy hatást gyakorló pedagógusokról, a hozzájuk fűződő kapcsolatunkról és az általuk közvetített értékekről is kérdezi majd a felmérésben résztvevőket. Az online felmérést a kitöltők május 22-től a Libri Facebook-oldalán érhetik majd el, a résztvevők között pedig értékes ajándékcsomagot is kisorsolnak majd.

A pedagógusok, valamint a közszolgálatban dolgozók (rendőrök, tűzoltók, honvédek, egészségügyi szakemberek) munkáját június 03-a és 05-e között ismét közszolgálati kedvezménnyel hálálja meg a Libri. A kedvezmény nyomtatott könyvre és hangoskönyvre az ország bármely Libri könyvesboltjában és a weboldalán egyaránt beváltható. Igénybevételére vonalkóddal lesz lehetőség, amelyet hírlevélben kapnak meg a közszolgálati szervek, akiket közvetlenül is értesít a Libri. A részletekről emellett a boltokban is érdeklődhetnek a vásárlások alkalmával.

Szóljon hozzá!