ZETApress

hírportál

Bölcsődék Napja

Ma ünnepeljük a Bölcsődék Napját és a bölcsődei dolgozókat. A gyermek a legnagyobb kincsünk, ezért ma köszönetet mondunk a bölcsődei dolgozónak, hiszen elkötelezett munkájukkal biztonságos, szerető környezetet biztosítanak a kisgyermekeknek arra az időre, amíg szüleik dolgoznak.

A szakemberek törődéssel, gondoskodással és odafigyeléssel fordulnak gyermekeink felé. Magyarország Kormánya mindent megtesz a bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülése érdekében, valamint azért, hogy ideális körülmények között végezhessék a társadalom által megbecsült munkájukat – írta Hornung Ágnes, a KIM családokért felelős államtitkára.

Magyarország első bölcsődéje 1852. április 21-én nyitotta meg kapuit; 2010-ben hivatalosan is a Bölcsődék Napjává nyilvánították április 21-ét. A kisgyermekek fejlődésében az első ezer napnak meghatározó szerepe van, mivel az első közösségben alapozódnak meg a kognitív, érzelmi és társas kompetenciák. Éppen ezért a bölcsődében dolgozókon is múlik, hogy gyermekeink kiegyensúlyozott, egészséges fiatalokká válhatnak.

Kutatások is megerősítették, hogy a családok messzemenőkig támogatják a bölcsődei fejlesztéseket, hiszen a gyermekgondozásból a munkaerőpiacra visszatérő nők nagy részének a rendszeres gyermekfelügyelet megoldása jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Büszkén avatjuk fel, nyitjuk meg hétről hétre az újabb korszerű, minden szükségletet kielégítő bölcsődei intézményeket. Az esztétikus, vidám hangulatot sugárzó létesítmények örömet hoznak a gyermekek, a szülők és nem utolsósorban az ott dolgozók hétköznapjaiba. A hazai bölcsődei ellátásban tevékenykedő valamennyi dolgozó egymást kiegészítve, magas színvonalon munkálkodik gyermekeink jólléte érdekében: a fizikai és az adminisztratív feladatokat ellátó munkatársak éppúgy nélkülözhetetlenek a színvonalas ellátás biztosításában és a gyermekek igényeinek kielégítésében, mint a nevelőmunkát végző kisgyermeknevelők.

A kormány mindent megtesz a bölcsődei dolgozók megbecsülése érdekében. Jelentős eredményeket értünk el anyagi elismerésük terén: a 2016-ban megkezdett többlépcsős, differenciált intézkedéseknek köszönhetően 2010-hez képest 2024-re átlagosan több mint négyszeres bérfejlesztés következett be a bölcsődei szakemberek körében. A dolgozók juttatása a minimálbér és a garantált bérminimum növekedésének, valamint a pedagógusok bérfejlesztésének köszönhetően idén is tovább emelkedett.

A köszönetnyilvánítás és az ünneplés napja a mai. Hálásak vagyunk a bölcsődei dolgozóknak, akik nélkül a bölcsődei ellátás nem működhetne ilyen magas színvonalon hazánkban. Szakmájukhoz értő, lelkiismeretes, gondos, precíz, fáradhatatlan munkatársak állnak kisgyermekeink szolgálatában nap mint nap. Köszönjük a bölcsődei dolgozóknak elkötelezett és odaadó munkájukat! – fejeződik be az államtitkár asszony levele.

Szóljon hozzá!