ZETApress

hírportál

Fesztiválok a fővárosban

Az Újvárosháza Dísztermében, ahol havonta a városatyák üléseznek, az idei budapesti fesztiváltervekről hallgattunk tegnap délben beszámolót. Elsőként a Budapesti Tavaszi Fesztiválra kerül sor március 16-a és április 1-eje között.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál már 27 éve Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja. Ez az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek számít. A világ minden országában számon tartják, az utazási irodák már hónapokkal előre megkapják a tervezett műsorfüzetet.

Március utolsó két hetében a magyar főváros 50-60 helyszínén kb. 200 esemény várja nemcsak a belföldi, hanem a külföldi turistákat is. A fesztivál kínálatában a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett helyet kapnak színházi előadások, filmvetítések, szabadtéri programok és más fesztivál jellegű események is.

Hídünnep: június 16.

A Hídünnep az a hagyományőrző rendezvényünk, melyben a Lánchídnak és a dunai panorámának adunk méltó megjelenést, a főváros építészeti és közlekedési emlékeinek bevonásával (pl: alagút, sikló, szomszédos hidak, stb.).

Budapesti Búcsú: június 23-24.

A Budapesti Búcsú ? június utolsó hétvégéjén rendezett ? 2 napos ünnepség, amely Budapest Főváros Önkormányzatának ajándéka a város polgárainak. A programsorozatot először 1991-ben a szovjet csapatok kivonulásának emlékére rendezték meg. Az évek során a hatalmas forgatag egyfajta népünnepéllyé, kulturális fesztivállá nőtte ki magát, ahol az emberek szabadnak érezhetik magukat, ünnepelhetnek és gazdag, színvonalas eseményeken vehetnek részt.

Budapesti Őszi Fesztivál: október 12-től 21-ig

A fesztivál kiemelt célkitűzése, hogy az új művészet nemzetközileg rangos produkcióinak meghívásával, és a nemzetközi figyelem felkeltésére alkalmas saját, vagy partnerekkel közösen létrehozott produkciókkal hozzájáruljon a Budapest fesztiválváros koncepció megvalósulásához és Budapest európai kulturális rangjának, a jelentős európai kulturális centrum imázsának megerősítéséhez.

Szóljon hozzá!