ZETApress

hírportál

Jubilál a Servier

Magyarországon a gyógyszeripar területén működő cégek klinikai kutatásokra fordított befektetései több mint 93 milliárd forinttal bővítik a nemzetgazdaságot éves szinten. Ehhez a teljesítményhez nagymértékben járul hozzá a hazánkban 25 éve működő Servier Gyógyszergyár ? derült ki a délelőtti ünnepségen.

A Servier, egy független nemzetközi gyógyszeripari vállalat, a magyarországi Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet (SRIMC) fennállásának 10. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból egy ünnepi összejövetelre került sor a SRIMC óbudai székhelyén, a magyar kormány több tagjának és a Servier-csoport képviselőinek részvételével. Rövidfilmjük levetítése után szakmai tájékoztatók következtek a Grafisoft Parkban. Felszólalt Kotschy András, a Servier Kutatóintézet Zrt. igazgatója; dr. Jan-Frederic Kesselhut, a Servier Hungária Kft. igazgatója; dr. Emmanuel Canet, a Servier cégcsoport K+F elnökhelyettese; dr. Claude Bertrand, a Servier cégcsoport K+F tudományos igazgatója; Olivier Laureau, a Servier cégcsoport elnöke és dr. Ponevács Pana Petra, a KKM befektetések ösztönzéséért felelős helyettes-államtitkára.

Megtudtuk, hogy a cégcsoport nemzetközi termékeladásiból származó, átszámítva mintegy 900 milliárd forintos bevételének 25%-át fordítja kutatás-fejlesztésre világszerte, aminek meghatározó hányadát, évente több milliárdot országunkban fektet be a magyar kutatók és az innovációt támogató kutatás-fejlesztési környezet érdekében. A gyógyszergyár a kezdetektől stratégiai országnak tekintette hazánkat, erre utal, hogy minden lehetséges tevékenységi területet bevezetett az alapkutatástól, a klinikai kutatáson át, a gyártáson keresztül a forgalmazásig, amit Franciaország mellett csak Magyarország mondhat el magáról. Sőt az anyaország mellett kizárólag hazánkban végez alapkutatási tevékenységet, két molekuláris kutatóközpontja közül az egyik, a Servier Kutatóintézet Budapesten található.

A fővárosban működő Servier Kutatóintézet 10 évvel ezelőtt kezdte meg originális gyógyszer-kutatási tevékenységét. A nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számító kutatások eredményeként onkológiai területen már két, itt felfedezett gyógyszerjelölt is klinikai kutatási fázisba került, míg egy harmadik nemrég lépett a preklinikai fejlesztés stádiumába. A Servier elkötelezett a rákos megbetegedések kezelése mellett. A közelmúltban lezajlott akvizíciójával, a Shire onkológiai részlegének megvásárlásával két új, hazánkban is bejegyzett terápiás termékkel bővítette termékportfólióját.

A Servier Gyógyszergyár kutatási tevékenységének számottevő része Magyarországra koncentrálódik, melynek valódi tanújele, hogy Franciaország mellett kizárólag hazánkban végez alapkutatási tevékenységet. Két molekuláris kutatóközpontja közül az egyik, a Servier Kutatóintézet Budapesten található, amely 60 magasan képzett alkalmazottal ? akiknek közel fele doktori végzettséggel rendelkezik ? végzi tudományos szakmai munkáját. A Kutatóintézet olyan kevéssé kiszolgált gyógyászati igényekre összpontosítja erőforrásait, mint például az onkológia. Az elmúlt 10 évben az SRIMC által végzett kutatás áttörő felfedezésekhez vezetett, különösen az onkológia területén: két, e területen felfedezett gyógyszerjelölt nemrég lépett be a klinikai kutatási fázisba, míg egy harmadik a közelmúltban került a preklinikai fejlesztés szakaszába.

Az intézet működése mellett fontos szerepet játszik a tudományos innováció előmozdításában is Magyarországon. Egyetemi partnerei révén aktív kapcsolatokat ápol a vezető kutatóközpontokkal és tudósokkal a régióban. A Servier Kutatóintézet részvétele az Eötvös Loránd Tudományegyetem irányításával 2017-ben elnyert Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ biomarker konzorciumában a minőségi, innovatív és interdiszciplináris kutatás iránti elhivatottságát igazolja. A projekt támogatja a Servier gyógyszer-kémiai tevékenységét, valamint elősegíti a jövőbeli együttműködést a csoport más kutatási területei és a magyar tudományos kutatócsoportok között. ? A Servier Kutatóintézet jól példázza a Gyógyszergyár magyar kutatás iránti elköteleződését. Az elmúlt 10 évben az Intézet konstruktív és kölcsönös bizalmon alapuló munkakapcsolatokat hozott létre a Servier Csoport kutatási egységeivel Franciaországban és Magyarországon, valamint a csoport partnereivel, mint például a Novartis vagy a Vernalis ? jelentette ki Kotschy András, az SRIMC igazgatója.

A Servier 25 éve van jelen Magyarországon, és a kezdetektől stratégiai országnak tekintette hazánkat. Több mint 3200 alkalmazottal és 4 vállalati egységgel a Servier a magyar gyógyszeripar egyik legfontosabb szereplője. Ez az egyetlen ország Franciaországon kívül, amelyben a csoport összes tevékenysége megtalálható: Originális kutatás (SRIMC), klinikai vizsgálatok (Terápiás Kutatóközpont ? ICTR), originális gyógyszerek forgalmazása (Servier Hungaria) valamint generikus gyógyszerek kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása (EGIS, részvényeinek 51%-át 1995-ben vette meg, majd a teljes irányítást 2013-ban vette át). Ez a négy tevékenység csak egy célt szolgál: egyre hatékonyabb kezelések kifejlesztése a betegek szükségleteinek jobb kielégítése érdekében.

? Magyarország kutatási kiválósága arra késztetett minket, hogy fenntartható módon fektessünk be az országba. Ez összhangban áll azzal a szándékunkkal, hogy magas színvonalú kutatómunkát kívánunk folytatni annak érdekében, minél innovatívabb megoldásokat találjunk a betegek számára. Ezt bizonyítja a csoport összes tevékenységének működtetése az országban, amely a betegek iránti elkötelezettségünket és a magyar kormánnyal való együttműködésünket is jelzi. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Servier Hungária Kft. megállapodása révén 2014 óta a Magyar Kormány stratégiai partnere lehetünk ? magyarázta Olivier Laureau, a Servier Csoport elnöke.

A Servier több kulcsfontosságú kutatási területéről ? cukorbetegség, kardiovaszkuláris, illetve neuropszichiátriai betegségek ? származó gyógyszere vezető szerepet tölt be a magyar piacon. Napjainkban a Servier az onkológiára összpontosít, és egy egyre célzottabb és összpontosítottabb harcot vív, reményt adva a betegek számára. Ez tükröződik a kutatási és fejlesztési beruházások növekedésében az onkológia terén, amely a 2015-ös évi 14%-ról 2017-re 37%-ra emelkedett, és 2020-ig a várhatóan 50%-ot ér majd el. Tetten érhető a kutatási portfolióban szereplő programok számában ? a 37-ből 12 onkológiai, valamint a Shire Laboratórium onkológiai üzletágának közelmúltbeli felvásárlásában.

Utóbb említett akvizícióval két új, hazánkban is bejegyzett terápiás termékkel bővült a termékportfólió. Ezzel Magyarország jelenleg 4 innovatív gyógyszerrel rendelkezik a piacon, különböző típusú rákbetegségek kezelésére, de korlátozott hozzáféréssel. A Servier éppen azért dolgozik, hogy valamennyi beteg számára elérhetővé váljanak ezek a gyógyszerek. A Servier Csoport folyamatosan fejleszti hazai tevékenységét, az évről évre emelkedő alap és klinikai kutatásokba való befektetésein keresztül. Például a Budapesti Terápiás Kutatóközpont működését megerősítve a magyar fővárosból zajlik az ez-irányú teljes délkelet-európai tevékenység irányítása. Programunk zárásaként a Kutatóközpont működését is megnézhettük.

A Servier vállalatról

A Servier egy nonprofit alapítvány irányítása alatt álló nemzetközi gyógyszeripari vállalat, amelynek székhelye Franciaországban (Suresnes) található. A Servier világszerte 21 ezer 700 embert foglalkoztat, és erős nemzetközi jelenléttel rendelkezik 149 országban, 2017-ben 4,152 milliárd euró forgalmat bonyolítva le. Teljesen független lévén, a forgalomból származó bevétele (a generikus üzletágat nem számítva) 25%-át visszaforgatja a kutatás- fejlesztés területére, és összes nyereségét fejlesztésre használja fel. A vállalati növekedést a Servier állandó innovációra törekvése alapozza meg öt kiválósági területén: szív- és érrendszeri, autoimmun és neuropszichiátriai betegségek, rák és cukorbetegség, valamint a magas színvonalú generikus gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenysége. A Servier a gyógyszer-fejlesztésen túl eHealth megoldásokat is kínál.

Szóljon hozzá!