ZETApress

hírportál

Bécsi stop a szülőtaxiknak

Reggelente kitiltják az autókat egy bécsi iskola elől. Kísérleti jelleggel, két hónapra kitiltották a szülőtaxikat egy bécsi általános iskola elől. A cél, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban legyenek a reggeli forgalomban az iskola előtt! Ha beválik az intézkedés, más kerületekre is kiterjesztik.

A bécsi kisiskolások mintegy 20 százalékát fuvarozzák reggelente iskolába a szüleik ? nem kis tumultust és számtalan veszélyes helyzetet okozva ezzel a becsengetés előtti percekben. A II. kerületben található általános iskola, a Volksschule Vereinsgasse most megelégelte ezt és a kerülettel együttműködésben reggelente lezárja az utcát.

Ez azt jelenti, hogy tanítási napokon 07:45 és 08:15 között egyetlen személyautó sem hajthat be az iskola előtti útszakaszra. Az akció ? amelyet a Bécsi Városháza közlekedésbiztonságért felelős ügyosztálya is figyelemmel kísér ? két hónapig tart, majd kiértékelik. Ha hatásosnak bizonyul, folytatják és más kerületekben is bevezetik ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest. Fotóink Christian Führer felvételei.

Az intézkedés célja, hogy az iskolába tartó gyerekek még nagyobb biztonságban legyenek, illetve frissen, éberen érkezzenek meg az osztályba. Ha ugyanis gyalog vagy biciklivel mennek iskolába, az út során teljesen felébrednek, aktivizálódnak, míg az autó hátsó ülésén csak szenderegnek vagy bambulnak az ablakon kifelé. Ráadásul az iskolába vezető út a gyerekek napi mozgásigényének akár egyharmadát is fedezheti, ami különösen hasznos egy olyan korban, amikor csaknem minden harmadik gyerek túlsúllyal küzd.

Képzés időseknek Bécsben

Biztonságban a buszon, metrón, villamoson ? Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken. Johannes Zinner felvételén a vállalat munkatársa a vészféket és működését magyarázza egy idős utasnak.

Szeptember 15-én szombattól a Wiener Linien munkatársai tartanak oktatást és bemutatót az idősebb korosztály számára arról, miként utazhatnak biztonságosan a metróban, buszon, villamoson, illetve hogyan viselkedjenek, mit tegyenek vészhelyzetben. A résztvevők azt is megtanulják, miként értesítsék a jármű vezetőjét a vészhelyzetről, hogyan hívhatnak segítséget, és milyen biztonsági berendezésekkel vannak felszerelve az egyes járművek. A villamosokkal kapcsolatos előadások szeptember 25-én, az autóbuszokkal kapcsolatosak október 2-án, a metróról szólók pedig október 9-én keddenként lesznek.

Szóljon hozzá!