ZETApress

hírportál

Gyaloglás a fogyatékosokért

A fogyatékos emberek foglalkoztatásért körbegyalogolják a Földet egy év alatt. Utazás régen és ma címmel Juhász Árpád és Backpacker Bori tartott előadást a Madarász Viktor utcai Liferay Hungary-ban. Részletek idekattintva olvashatók.

A Liferay Hungary és a KézenFogva Alapítvány összefogott, hogy fogyatékos embereknek segítsen munkát találni. Húsz vállalkozó szellemű személy virtuális világ-körüli sétára indult. Körbe-gyalogolják a Földet úgy, hogy közben itthon maradnak. Útjuk tehát nem céltalan, szeretnének jót is tenni közben: adományokat gyűjtenek.

A Liferay Hungary munkatársai úgy döntöttek, hogy olyan egyedi ötlettel állnak elő, amivel még senki. 12 hónapon keresztül többet fognak mozogni, gyalogolni mint korábban. Kerülik a liftet, egy megálló kedvéért nem szállnak fel a metróra, hétvégén sétálnak a barátaikkal. A lépéseiket a lépésszámlálókkal pontosan követik. Egy év alatt 40.075 km-t szeretnének legyalogolni. Így együtt, mint csapat. Túrájukat pedig jelképes örökbefogadásra kínálják. Az adománygyűjtési céljuk: Négymillió 7500 forint! Az út alatt a KézenFogva Alapítványnak gyűjtenek pénzt, akik fogyatékos embereknek segítenek munkahelyet találni és arra felkészíteni. A cél és a tét hatalmas. Az adományozni szándékozók is segíthetnek: egy legalább 1000 forint értékű felajánlással hatalmas lökést adhatnak a projektnek. Az útjukat minden érdeklődő nyomon követheti a weboldalon lévő alkalmazáson.

Az út során meghívott előadók segítségével bemutatják azt a régiót, ahol éppen járnak, így bátorítva a résztvevőket a támogatásra. Az év során várhatóan 12 különböző alkalmat szerveznek, és a támogatóknak igyekeznek végig érdekes információkat adni. A küldetés összetett, ez az esemény különbözik más sportolós, adománygyűjtő akciótól. Az informatikai cég a tudását használja fel arra, hogy a virtuális séta megjeleníthető, számítható lehessen, és a kapcsolataikat, ismerőseiket kérik fel arra, hogy másoknak is hasznos, izgalmas legyen ez az egy év.

Miért éppen a munkakeresést támogatták? A Liferay cég küldetési nyilatkozata a következő: Életteli cég építésével, a technológia hasznossá tételével és közösségekbe való befektetéssel lehetővé teszik, hogy az emberek maradéktalanul elérjék a lehetőségeiket, és mások segítésére fordítsák. Korábban is dolgoztak együtt a KézenFogva Alapítvánnyal, és az ő Esély a munkára programjuk nagyon rezonál ezzel.

Az első program a 12-ből, a több mint 40 ezer kilométeres túra kezdetén, egy izgalmas rendezvény keretein belül két nagy utazó, Juhász Árpád és Backpacker Bori világra szóló élményeit osztotta meg, szembeállítva egymással a XX. és XXI. századi utazást. A téma sokat mondó volt: utazás régen és most. Az érdeklődők hatalmas élménnyel gazdagodhattak. Dr. Juhász Árpád, geológus, egyike a legnagyobb magyar utazóknak, olyan kérdésekre adott választ, milyen volt utazni 30-40-50 éve, illetve miben volt más akkor a világ. Backpacker ? Vigh Bori a XXI. század hátizsákos utazója, Digitális Nomád utazik, eközben dolgozik is. A fiatal lány elárulta, hogyan sikerült kialakítania ezt az életstílust, és mit tanult az utazásaiból.

Nincs olyan hely a világon, amit az életvidám dr. Juhász Árpád ne barangolt volna be, egyedi utazásairól már számos könyvet írt és filmet készített. Geológus egyetemi tanulmányainak befejezése után életének nagy részét a tudományos ismeretterjesztésnek szentelte. Földünk 109 országában járt, utazásairól közérthető, érdekes beszámolókat tart. A Liferay Hungary rendezvényen fiatalok, idősek várták, milyen mesés világba pillanthatnak be Árpád segítségével. Vigh Bori, a Backpacker.hu szerzője is elárulta, mi vezette az állandó utazásra. Nyolc évig egy szoftver cégnél tevékenykedett mint social media manager. 2013-ban elhatározta, hogy életvitelszerűen szeretne utazni. A 30. szülinapját már Thaiföldön ünnepelte.

Szóljon hozzá!