ZETApress

hírportál

Bécsi Nőnap

Bécsi VárosházaNőnapon a 100 éves női választójogot ünnepli Bécs. A mai Nemzetközi Nőnap alkalmából a Bécsi Városháza A nők választják a jövőt: Szerepvállalás ? demokrácia ? részvétel címmel szervez programot. A női politikai kérdéseket felölelő rendezvény ingyenes koncerttel, kiállítással és szakmai beszélgetéssekkel várja az érdeklődőket.

Ausztriában 100 évvel ezelőtt, 1918 novemberében terjesztették ki a választójogot a nőkre. Március 8-án, a nők iránti megbecsülés és tiszteletadás napján Bécs ezért a nők társadalomban betöltött szerepét ünnepeli. A nők választják a jövőt: Szerepvállalás ? demokrácia ? részvétel című programsorozat 16 órakor Sandra Frauenberger, Bécs női ügyekért felelős városi tanácsnokának köszöntőjével kezdődik, ami női politikai kérdéseket érintő szakmai előadások követnek a Városháza Tanácstermében. Szó esik például a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről, a nők politikai érvényesüléséről és a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről, valamint a nők közügyekben és a politikában betöltött szerepvállalásának fontosságáról. A munka világát érintő digitalizáció és annak új kihívásairól pedig a Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (WAFF) ad tájékoztatást.

A nők útja a Városházán című tematikus sétán betekintést nyerhetnek az érdeklődők a nők politikában betöltött szerepének történelmi vetületeibe, a Bécs. A város nagy lányai című portrékiállításon pedig a bécsi nők 16 kiemelkedő alakjával és azok munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítás idén két emléktáblával egészült ki, amely az idén 100 éves osztrák női választójogra emlékeztet. A Bécsi Könyvtár ezt a tematikát követve azon gyűjteményébe enged betekintést, amely a női emancipáció témáját öleli fel. Ezt követi egy könyvbemutató, mely a ’70-es évek bécsi feminista mozgalmát mutatja be. A programot 18:15-kor Clara Luiza élő koncertje zárja a Városháza Dísztermében.

Március 7-től 11-én vasárnapig kerül megrendezésre a Tricky Women 2018 animációs filmfesztivál Bécsben, ahol kizárólag olyan filmeket mutatnak be, amelyeket nők készítettek. Az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő filmtalálkozón olyan politikai és dokumentumfilmek kerülnek reflektorfénybe, amelyek a nők egyenjogúságára kívánják felhívni figyelmet. A díjátadóra 11-én vasárnap kerül sor a METRO Mozi-kultúrházban ? tudatta a Eurocomm-PR. Fotónk Christian Stemper, Wien Tourismus felvétele.

Szóljon hozzá!