ZETApress

hírportál

Schönberg a zeneházban

Arnold Schönberg kiállítás nyílik a bécsi Zene Házában. Ingyenes kiállítással folytatódik a Bécsi Modernizmus 2018 című jubileumi programsorozat a zenei irányzat képviselőinek tiszteletére. A Zene Háza Bécsi modernizmus ? Egy új zenei korszak című kiállításán Arnold Schönberg és tanítványainak munkásságával ismerkedhetnek meg mától a látogatók.

A bécsi modernizmus zenei irányzatának osztrák képviselője, Arnold Schönberg nagyívű munkásságával a zenetörténet egyik legradikálisabb törését idézte elő. Az apai ágon zsidó-magyar gyökerekkel rendelkező komponista műveit a századforduló közönsége többnyire ellentmondásosnak érezte, előadásait kifütyülték, zenei tevékenységéért pedig csak utólag kapott nagyobb megbecsülést. Későbbi sikereihez a különleges autodidakta tehetsége és a szorgalma segítette hozzá, melyből számos világhírű zenemű született meg, mint például a Megdicsőült éj című vonósszextett, vagy a zsidó vallási gyökerekhez tudatosan visszanyúló vallásos zene, a Mózes és Áron című opera. A művészt a tizenkét hangú kompozíciós technika atyjaként ? Schiele, Klimt és Wagner mellett ? a bécsi modernizmus úttörőjeként tartják számon a mai napig.

A Bécsi Modernizmus 2018 jubileumi programsorozathoz a bécsi Zene Háza (Haus der Musik) egy időszaki kiállítással csatlakozik, melyet a fedett belső udvaron alakítottak ki. A tárlaton a radikális zenei változásokat képviselő Arnold Schönberg és tanítványai, Anton Webern és Alban Berg korszakalkotó munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. A Bécsi modernizmus ? Egy új zenei korszak című kiállításon az érdeklődők emellett a századfordulós klasszikus zene fogalmának átértékelődését is végigkövethetik. A tárlat október 7-én vasárnapig ingyenesen látogatható ? tudatta a Eurocomm-PR. Fotóink Hanna Pribitzer felvételei.

Szóljon hozzá!