ZETApress

hírportál

Akvarellek Bécsben

Bécsi Akvarell ? kiállítás az Albertinában. Könnyed vonalvezetés, ragyogó színek ? az osztrák vízfestészet felfedezésére hív a bécsi Albertina Múzeum. A XIX. századi akvarellfestészet virágkorszakát felölelő Bécsi Akvarell című tárlat február 16-a és május 13-a között látható az osztrák fővárosban.

Március elejétől pedig Martha Jungwirth, a 2018-as év Oskar Kokoschka díjas kortárs víz-festőművészének festményeit tekinthetik meg az akvarellek szerelmesei ? tudatta a Eurocomm-PR. Az akvarellfestészet már a XV. század óta egész Európában kedvelt festőtechnika, melyet számos világhírű festőművész, mint például Dürer, Turner, Cézanne, Nolde és Schiele is alkalmazott. A különleges festészet sajátossága a víz és áttetsző lazúrfesték ötvözése a papíron, melynek állandó, gazdag motívumait tájképek, nagyvárosi és vidéki életképek, valamint virágminták képezték.

Bár a vízzel vegyített festészet elsősorban Angliában terjedt el széles körben, a könnyed vonalvezetés és a pazar színek megannyi XIX. századi bécsi festőművészt is megihlettek, mint például a természetet, várakat és kastélyokat ábrázoló Rudolf von Altot, Matthäus Lodert és Thomas Endert, vagy az emberek hétköznapi nyugodt, intim éltét bemutató Peter Fendit és Carl Schindlert.

A bécsi Albertinában mindösszesen 2500 akvarell festményt őriznek különböző korszakokból. Az osztrák akvarellfestészet aranykorának tematikus kiállításán, a Bécsi Akvarellen a gazdag gyűjteményből közel 200 festményt mutatnak be tegnaptól május 13-án vasárnapig. A tárlat kultúrtörténeti különlegességének Rudolf von Alt híres biedermeier képei számítanak.

Tavaly Martha Jungwirth-et, az absztrakt és tárgyias festészetéről ismert osztrák víz-festőművészt a 2018. évi Oskar Kokoschka-díjjal tüntették ki. Az osztrák kortárs művésznő újrafelfedezésének alkalmából az Albertina elsőként egy időszaki kiállítás keretein belül az elmúlt 50 év korai és a közelmúltban készített festményeit vonultatja fel. Az festőművész életművének szentelt rendhagyó tárlat március 2-a péntek és június 3-a vasárnap között látogatható. További információk az Albertina Múzeum weboldalán találhatók.

Szóljon hozzá!