ZETApress

hírportál

Nyolc évtized hét értéke

ROCKWOOLNyolcvan év, öt kontinens, 27 gyár, tízezer-ötszáz munkatárs; 80 éves lett a dán származású ROCKWOOL Csoport. 1937. november 15-én készült el a világ első ROCKWOOL kőzetgyapot terméke Dániában, az első, hedehusenei gyárában, ami azóta is a cég központja.

A ROCKWOOL 80 évvel ezelőtt egy kis családi vállalkozásnak indult, H. J. Henriksen építész és V. Kähler tetőcserépgyártó ekkor alapították meg egy kis dán szigeten a céget. Mára a kőzetgyapot alapú termékek és rendszerek egyik vezető gyártó és globális szállítójává nőtte ki magát a vállalat, de az az elhatározás nem változott, hogy a bazaltkő természetes erejének átalakításával egy olyan szigetelőanyagot hozzanak létre, ami biztonságosabbá és kényelmesebbé teszik az emberek életét.

A vállalatcsoport folyamatosan bővíti termékskáláját, szerte a világon 35 országban, 40 gyáregységben több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztat, Európán kívül Észak-Amerikában, valamint Ázsiában ? összesen több mint száz országban ? értékesíti termékeit. Kereskedelmi irodáival, forgalmazóival és üzleti partnereivel pedig szinte az egész világon jelen van.

1940-ben a II. Világháború alatt nyersanyaghiány alakult ki, aminek megkerülésére a ROCKWOOL-ban új innovatív megoldásokat fejlesztettek ki. A termelés fenntartása érdekében olajjal helyettesítették a tőzeg briketteket, olaj helyett főzött tejet használtak víztaszításhoz, a kőzetgyapot szőnyegek varrásához pedig a gyapjú helyett papírcérnát használtak.

De nemcsak a szükséghelyzetekben, hanem a mindennapokban is törekedtek az ásványgyapot technológia folyamatos optimalizálása. Az 1970-es években ez egy olyan rostanyag kifejlesztéséhez vezetett, ami helyettesíthette az azbesztet. Az 1974-ben bemutatott Spinrock Fibre radikális újítás volt, bemutatva, hogy az egészségesebb, fenntarthatóbb, környezetbarátibb termékek keresése mindig is része a cég életének.

A vasfüggöny lebontása után a cég megkezdte a terjeszkedést Kelet-Európa felé. Az első gyárat 1991-ben vásárolta az akkori NDK területén, Magyarországon pedig 1994 óta van jelen. Kezdetben a kőzetgyapot termékek magyarországi bevezetése, importja és forgalmazása volt a cél, azonban nem sokkal később a 17. ROCKWOOL gyár, a gógánfai gyár, megvásárlásával a közép-európai régió egyik legjelentősebb kőzetgyapot gyártójává is váltak. 2003-ban létrejött a tapolcai gyár, amivel kialakult a ROCKWOOL Hungary Kft. jelenlegi felépítése.

A bazaltkő átalakításával természetes alapanyagú termékeket állítanak elő, amivel hozzájárulnak mind közeli környezetünk, mind bolygónk egészséges, fenntartható fejlődéséhez. A Tapolcán, természetes magyar alapanyagból (helyben bányászott bazalt kő) készülő kőzetgyapot hőszigetelő anyagok az életciklus analízisük alapján 128-szor több energiát és 162-szer több CO2 megtakarítást eredményeznek, mint amennyit a gyártásuk, szállításuk, beépítésük során felhasználtak!

A 80. évfordulóra hét értékben foglalták össze a ROCKWOOL termékek előnyeit: tűzállóság ? akár 1000 Celsius fok feletti hőnek is ellenáll, hőszigetelő képesség ? energiát takarít meg a belső terek optimális hőmérsékletének megtartásával, hangszigetelő képesség ? blokkolja és kiszűri a zajokat, tartósság ? 55 év használat után sem veszít a jó tulajdonságaiból, esztétikum ? széles körű alkalmazhatóság mindenféle formájú és anyagú épületeknél, vízállóság ? taszítja, lepergeti a vizet, újrahasznosíthatóság ? a termékek 100%-ban újrahasznosíthatóak. Az évfordulót a vállalat munkatársai világszerte ünneplik, hozzájárulva a világméretű, mégis családias cégcsoport belső és külső tevékenységének fejlesztéséhez ? tudatta Nagy Ákos, a VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda PR-igazgatója.

Szóljon hozzá!