ZETApress

hírportál

Díszdoktor lett az ET elnöke

Bódis József, Donald Tusk és Páva ZsoltA PTE díszdoktora lett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa ma tiszteletbeli doktorrá avatta a Lengyel Köztársaság korábbi miniszterelnökét ? tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

Az eseményen elhangzott, hogy Tusk volt az első olyan európai politikus, akinek kelet-közép-európaiként egy nem könnyű korszakban vezető szerep jutott az egyesült Európa élén, és egyben egyike azoknak az európai államférfiaknak, akik mindig is segítették a visegrádi országok együttműködését. Mindemellett Donald Tusk sokat tett a hagyományosan jó magyar?lengyel kapcsolatok elmélyítéséért és kibővítéséért is, aktív résztvevője a 2007-től minden évben megünnepelt lengyel?magyar barátság napjának is.

Az Pécsi Tudományegyetem (PTE) Doktori Szabályzatában foglalt előírásoknak megfelelően az Egyetem Szenátusa tiszteletbeli doktorrá avatja azokat a bel- és külföldi személyeket, akik több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket, nemzetközi elismerésre tettek szert, szoros kapcsolatot tartanak fenn a Pécsi Tudományegyetemmel, komoly szolgálatot tettek az egyetemnek, illetve a magyar tudománynak, művészetnek, és honoris causa doktori címmel történő elismerésük a Pécsi Tudományegyetem megbecsültségét emeli.

A Pécsi Tudományegyetem rektora és szenátusa a közelmúltban újjá varázsolt, patinás Dr. Halasy-Nagy József Aulában a PTE díszdoktorává avatta az Európai Tanács lengyel elnökét, Donald Tuskot. A díszdoktori címre történő felterjesztésben szerepelt: Tusk egy történész végzettségű lengyel politikus, akinek mind hazai, mind európai életműve szorosan kötődik a magyar, valamint a regionális és európai történelemhez, és méltó arra, hogy elnyerje a PTE díszdoktori címét. ? Intézményünk 650 éves jubileumi ünnepségsorozatában kiemelt helyet foglal el a mai díszdoktoravató. Őszintén hiszem és remélem, hogy Donald Tusk díszdoktorrá avatásával egyetemünk tovább erősödik, és együtt haladhatunk célunk felé a magas minőséget képviselő, nemzetközileg is ismert felsőoktatási intézmény építése során ? hangsúlyozta köszöntőjében Bódis József, a PTE rektora.

Donald Tusk rendkívül személyes hangvételű köszöntőjében kiemelte, számára európainak lenni egy ok a büszkeségre, és rendületlenül hisz az Európai Unió jövőjében és céljaiban, ellentétben a manapság divatos euroszkeptikus trendekkel. A migránshelyzettel kapcsolatban hangsúlyozta: meg kell védeni határainkat, ugyanakkor távol kell tartani magunkat a rasszizmustól, idegengyűlölettől. Pécset ? szülővárosával, Gdanskkal együtt ? európai mikrokozmosznak nevezte, a maga egyedi történelmével, kultúrájával. ? Pécs egy metafora Európa számára, benne Magyarország első egyetemével, a székesegyházzal, a városházával, vagyis mindazokkal a védjegyekkel, melyek egy-egy európai települést egyedivé tesznek. A Pécsi Tudományegyetem pedig a legalkalmasabb helyszín az európai hitvallás hirdetésére! ? mondta köszöntőjében a lengyel ET-elnök.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere reményét fejezte ki, hogy a közép-kelet-európai államok az Európai Unió egyre erősebb szereplőivé válnak, s hajtómotorjai lehetnek az előttünk álló időszakban. ? Donald Tusk személye e folyamatban komoly lehetőségeket is hordoz magában. Éppen ezért a kontinens egyik legrégebben alapított egyeteme és Pécs városa büszke arra, hogy a helyi universitas díszdoktorai között tisztelheti az Európai Tanács lengyel elnökét! ? hangsúlyozta a megyei jogú város polgármestere.

Szóljon hozzá!