ZETApress

hírportál

Hazatért a bor Puskása

Kalifornia magyar grófja végre hazatért! Bár itthon alig hallottunk róla, Amerika egyes részein legendaként emlékeznek rá. Haraszthy Ágoston a világ leghíresebb borvidékének atyjaként került a kaliforniai történelemkönyvekbe, de az életét bemutató kötet sokkal inkább egy izgalmas kalandregény.

Magyarként várost alapított Wisconsin államban, 1850-ben San Diego első seriffjeként tette le a névjegyét Dél-Kaliforniában, majd a San Francisco-i aranykohó és pénzverde egyik vezetője lett, míg végül Nicaraguában egy krokodil végzett vele. Ennek az életútnak állít emléket ez a gazdag képanyaggal ellátott könyv, mely a minap jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában ? tudatta Pál András marketing-menedzser.

Ch. Gáll András és S. Tóth János éppen egy életrajzhoz (Tarics 100) gyűjtött anyagot Amerikában, amikor belebotlott egy újabb zseniális témába? A szerzőpáros Tarics Sándor, a földkerekség legidősebb, akkor még élő olimpiai bajnokának századik születésnapjára utazott Belvedere-be, a San Franciscó-i öböl északi partjára. Tettek egy kirándulást a közeli Sonomába, a világhírű borvidékre, és ott figyeltek fel a Buena Vista Winery bejáratánál lobogó magyar zászlóra és egy névre, ami mint alapító szerepelt az emléktáblán: Haraszthy Ágoston. A többi már történelem, kutatásuk eredményét most bárki kézbe veheti.

A Haraszthy-életút hiteles és különleges bemutatásához az írók Szokolyától a wisconsini Sauk City-ig, a gróf alapította városig mentek; San Diegotól pedig ? melynek Haraszthy volt az első seriffje ? a Napa Valley világhírű szőlős-birtokaihoz. Megtettek repülőgéppel majd? húszezer, bérautóval háromezer kilométert, találkoztak Haraszthy-leszármazottakkal, idegenbe szakadt hazánkfiaival és -lányaival. És persze ősszel ők is izzadó tenyérrel figyelték az észak-kaliforniai tűzvészről érkező baljós híreket ? aztán fellélegeztek, amikor kiderült, hogy a Buena Vista Wineryt megkímélte a természeti csapás. Így Haraszthy Ágoston fantasztikus legendája megmarad az utókornak.

Szóljon hozzá!