ZETApress

hírportál

Tvrtko visszajött

Különleges kötettel tér vissza Vujity Tvrtko: a 720 oldalas Világgá ment… és ami azóta történt cíművel, mely a minap jelent meg a Pokoli-Angyali Kiadó Kft. gondozásában.

Vujity Tvrtko egyszer csak úgy döntött, hogy fiaival nekivág a nagyvilágnak. Elutazott diktatúrákba, dolgozott árvaházban, bejárta Ázsiát és a Karib-tenger szigeteit, s mindenhová magával vitte gyermekeit is, akik így vele együtt fedezték fel a Föld gyönyörű csodáit és nyomor sújtotta területeit. Jön az egyéves kalandozás Naplója Haititől Kaliforniáig, a Fehér Háztól Srí Lankáig.

Sokan és sokszor kérdezték, hogy a riporter miért nem beszél a kezdetekről, háborús gyerekkoráról. Nos, kevesen tudják, de Tvrtko 25 évvel ezelőtt írt egy könyvet Tűzvonalban? ami a haditudósításokból kimaradt… címmel. A könyv jó részét a szerző a bombázások közben egy óvóhely mélyén, kézzel írta. Most, negyedszázaddal később ebben a kötetben újra megjelenik a Tűzvonalban, méghozzá változtatás nélkül.

Mi veszi rá egy Oscar-díjas film ünnepelt főszereplőjét, hogy már a díjátadó másnapján rohanjon haza, hogy az őt alkalmazó temetkezési vállalkozásban holttesteket mosson? Mi volt a lelki háttere a Saul fiának? Tvrtko kicsi kamerája előtt az év egyik legtöbbet idézett és egyben legfelkavaróbb interjúja készült. A kendőzetlenül őszinte beszélgetés során Röhrig Géza mesélt álmairól, vágyairól, szívéről és lelkéről, ezenkívül pedig közkincsé tette egyik legfontosabb költeményét.

Mi történt azután, hogy 96 évvel az aláírása után Tvrtko első magyarként felkutatta a trianoni békediktátum egyetlen eredeti példányát, majd ellátogatott egyetlen korabeli gyarmatunkra? Van-e folytatása a Fekete-tenger partján, a színes napernyők árnyékában megbúvó magyar falu történetének? Minderre választ kaphat a könyvből, melyben egy különleges fejezet is helyet kapott. Kirády Attila, a tehetséges oknyomozó újságíró Tvrtkóval közösen feltárta a csernobili robbanás idején a térségbe küldött magyar kamionsofőrök döbbenetes történetét. Most megismerhetik a sokáig titkolt drámai részleteket.

Olykor torokszorító, néha megható, vagy éppen kacagtató, ám minden esetben erőt adó történetek a világ megannyi tájáról, ez a Világgá ment igaz meséje. Az Alexandra Kiadó üzleteiben is kapható kötet egy igen terjedelmes, válogatott írásokat tartalmazó munka, melyben ritkaságnak számító régi írások, különleges és fontos történetek, valamint eddig meg nem jelent újdonságok is helyet kaptak. Világgá ment… és ami azóta történt… A nagy felfedezések most miránk várnak.

Szóljon hozzá!