ZETApress

hírportál

Platzeck Bajnainál

Matthias Platzeck

Bajnai Gordon találkozott Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnökkel. Bajnai Gordon miniszterelnök megbeszélést folytatott Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnökkel ma Budapesten. A tartományában nemrégiben újraválasztott kormányfő a 19. Magyar-Német Fórum alkalmából érkezett Magyarországra.

Találkozójukon a két kormányfő áttekintette a globális pénzügyi és gazdasági válságból adódó aktuális kihívásokat és az azzal kapcsolatban eddig megtett intézkedéseket. Platzeck miniszterelnök külön elismeréssel szólt a Magyar Kormány által eddig elért gazdasági eredményekről. Egyetértettek abban, hogy a hatékonyabb válságkezelés érdekében még szorosabb együttműködésre és koordinációra van szükség az európai partnerek között, s ennek fontos eleme lehet a hagyományosan intenzív magyar-német kapcsolatok további elmélyítése.

Mindkét miniszterelnök fontos mérföldkőnek nevezte a Lisszaboni Szerződés ratifikációja terén történt előrelépést, amely új lendületet ad az európai integrációs folyamatnak. Ehhez kapcsolódóan érintették a Szerződés hatályba lépéséből adódó új feladatokat és az ahhoz kapcsolódó személyi döntéseket is. Bajnai Gordon ezen felül beszámolt az Európai Unió Duna-stratégiájával kapcsolatos hazai elképzelésekről, a projektnek a 2011-es magyar EU-elnökségben betöltendő központi szerepéről. A felek tájékoztatták egymást a magyar, illetve a német belpolitikai helyzetről is, különös tekintettel a Németországban szeptember végén lezajlott szövetségi és tartományi választásokra ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!