ZETApress

hírportál

Szerzs Szarkiszjan Bajnainál

Szerzs SzarkiszjanBajnai Gordon miniszterelnök tegnap megbeszélést folytatott Szerzs Szarkiszjan örmény köztársasági elnökkel. A felek méltatták a két ország között hagyományosan fennálló jó kapcsolatokat és a magyarországi örmény kisebbség pozitív szerepét a kétoldalú kapcsolatok erősítésében. Az örmény köztársasági elnök magyarországi tárgyalásai új szakaszt nyitnak a kétoldalú együttműködésben.

Megbeszélésükön a miniszterelnök és örmény tárgyalópartnere elsősorban a gazdasági-kereskedelmi együttműködés időszerű kérdéseit tekintették át. Megállapították, hogy a két ország kereskedelmi együttműködése folyamatosan fejlődik, de a befektetések mértéke egyelőre elmarad a lehetőségektől.

A megbeszélés során több olyan terület is szóba került, amelyek esetében jó lehetőség kínálkozik a kétoldalú kapcsolatok bővítésében. Ilyenek a gazdaság és kereskedelem, a mezőgazdaság, a kultúra, az oktatás, valamint a tudomány. A látogatás során az Örményországgal fennálló egyezményes kapcsolatok köre is bővült. Aláírásra került a kettős adóztatás elkerülését célzó kétoldalú kormányközi egyezmény, a tárcaközi mezőgazdasági együttműködési megállapodás és az igazságügyi partnerségi megállapodás.

Bajnai Gordon és Szerzs Szarkiszjan kétoldalú találkozójukat követően örmény üzletemberekkel tekintették át a magyar-örmény befektetési lehetőségeket. A tárgyaló felek kiemelték: fontosnak tartják, hogy az üzleti szféra és a gazdaság területén is intenzív párbeszéd alakuljon ki.

Örményország és a Kaukázus térsége az utóbbi időben geopolitikailag felértékelődött. Az Európai Unió is kiemelt figyelmet fordít a kaukázusi térségre, amit az EU és Örményország között létrejött Partnerségi és Együttműködési Megállapodás, valamint a Szomszédságpolitikai Akcióterv és újabban a Keleti Partnerség is igazol. Magyarország igyekszik kétoldalú kapcsolatai, illetve különböző nemzetközi és integrációs szervezeteken belüli aktív tevékenységével hozzájárulni a térség stabilitásához és biztonságához, illetve dinamikus fejlődéséhez egyaránt ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!