Bécsi ízek könyvlapokon
A minap jelent meg a Holnap Kiadó Ízek városa-sorozatának legújabb kötete. Füreder Balázs: Bécs című 164 oldalas művét tegnap délután mutatta be szerzője a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) színháztermében. Török Róbert múzeumigazgató-helyettes moderálásával beszélgetőpartnerei Csapó Katalin lektor és Milkovics Eszter kiadóvezető voltak.
Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné legalább útikönyvekből a Ringet az Operával, a Parlamentet, a Burgtheatert vagy a Városházát? Sokszínűség jellemzi a város kulináris világát is. Együtt van jelen a Habsburgok örökségéből táplálkozó pompás nemesi és a polgári konyhakultúra. Így bármelyik stílusirányzatot kedveljük, mindkettőre találhatunk bőséges kínálatot.
Milyen egy tipikus bécsi ebéd? Forró húsleves palacsintametélttel, gőzölgő tányérhús almás tormával, rántott szelet burgonyasalátával és végül egy adag Sacher-torta? Esetleg a főtt denevér (marhacsípőből vágott finom főtt hús) egy kis rántott kutyával (kapros, rántással sűrített burgonyafőzelék)? Vagy egy jó szaftos gulyás tarkedlivel kiegészítve? Ezek közül bármelyikre mondhatjuk, hogy igazi bécsi finomság; noha a fogások többségét Ausztria szomszédai is magukéinak vallják.