ZETApress

hírportál

Kitiltani a mérgeket életünkből

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága május 30-án, kedden délelőtt egyhangúlag megszavazta Hegyi Gyula szocialista képviselő módosító indítványát, melyben a képviselő azt javasolta, hogy a repülőgépek le- és felszállásakor keletkező zaj- és légszennyezésre vonatkozóan az Európai Unió mielőbb szigorú normákat vezessen be. A magyar képviselő kevesebb kiskaput nyújtó, környezetvédelmet jobban szolgáló és kevésbé bürokratikus szabályozás mellett emelt szót.

A bizottsági ülésen a képviselők azt vitatták meg, hogy a repülőgépek okozta légszennyezést is bele kell számítania káros anyag kibocsátási kvótákba. Közismert, hogy az emberek számára legkárosabb a repülőgépek le és felszállási időszaka. A budapesti ferihegyi repülőtéren is folynak jelenleg hatásvizsgálatok a kérdéskörben.

A bizottsági ülésen tárgyalták a svéd Carl Schlyter (Zöldek/ az Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportja tagjának) jelentését a rendkívül mérgező PFOS (perfluoro-oktán szulfonát) felhasználásának korlátozásáról, melynek a magyar szocialista képviselő társjelentéstevője volt. PFOS-t víztaszító anyagként széles körben alkalmazzák lakberendezési tárgyaknál, szőnyegtisztítóknál, de ruházatnál, esőkabátoknál és a félvezetőiparban is. Az anyag víztaszító tulajdonságai révén igen ?jól érzi magát? az emberi szervezetben, abba könnyen beépül, felhalmozódik s nem bomlik le. Szinte minden ember szervezetében kimutatható valamilyen koncentrátumban.

Hegyi Gyula a teljes betiltással szemben ott, ahol a PFOS használatát mással nem lehet kiváltani, pár esztendős haladékot javasolt, míg a többi területen támogatta a tiltást.

Éles vita alakult ki a PFOS tűzoltó anyagokban való alkalmazásáról is. A tavalyi nagy angliai olajtűznél az oltóanyag okozta környezetkárosodás szinte nagyobb méretű volt, mint a tűzvész pusztítása és következményei felszámolhatatlanok.

A PFOS jelentésről a bizottság júliusi ülésén hoz végleges döntést.

? A veszélyes anyagok új termékekkel való helyettesítése a kutatást ösztönző és egészségünket védő törekvés, mindenképpen támogatást érdemel ? nyilatkozta a bizottsági ülés után Hegyi Gyula.

Szóljon hozzá!