ZETApress

hírportál

Sólyom fogadta a román kormányküldöttséget

Köztársasági elnökünk tegnap kora este hivatalában fogadta a magyar-román közös kormányülésen, Budapesten tartózkodó Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnököt és kormányának tagjait. A román kormányfő tájékoztatást adott a közös kormányülés eredményeiről és köszönetét fejezte ki a Románia uniós csatlakozásához nyújtott magyar támogatásért.

Sólyom László üdvözölte Románia január 1-jei belépését az Európai Unióba, és kifejtette, hogy az új román és bolgár tagokkal az Unió közrefogja a Nyugat-Balkán területét, amelynek stabilizációja, demokratizálódása komoly együttműködési kihívás, folytatódik az elnöki sajtóiroda közleménye.

A kormányülésen aláírt dokumentumok kapcsán a magyar államfő kiemelte a köztisztviselők közös képzését célzó megállapodást, amely jótékony hatást gyakorolhat majd közös standardok kialakítására, a jogi fogalmak egységes értelmezésére. Üdvözölte azokat a román megnyilatkozásokat is, amelyek több esetben ? például Koszovó, Transznisztria és Abbázia kapcsán ? a területi autonómiák biztosításában látják a tartós stabilitás és demokratizálás biztosítékát. Kifejtette a magyar álláspontot, miszerint a szórványban élő kisebbségek számára a teljes kulturális autonómia, a tömbben élők számára a területi autonómia lehet a megoldás.

A magyar elnök Verespatak kapcsán nagyra értékelte a legújabb fejleményeket, amelyek az uniós gyakorlatnak megfelelően átfogó stratégiai környezeti hatástanulmány elkészítését írják elő. Érdeklődött a Sapientia Egyetem működési feltételeinek, pénzügyi támogatásának megteremtéséről is. Az államfő bejelentette, hogy az érvényes román meghívásnak a jövő év első negyedében kész eleget tenni. Kifejezte reményét arra vonatkozóan is, hogy addigra a román parlamentben a kisebbségi törvény elfogadásra kerül.

Szóljon hozzá!