ZETApress

hírportál

Takata az 50. partner

A japán Takatával kötötte meg a Kormány az 50. stratégiai együttműködési megállapodását. Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Kormány és a japán Takata, ezzel a világszinten vezető autóipari beszállító lett a Kormány 50. stratégiai partnere. Az első megállapodást még 2012 júliusában a Coca-Colával kötötték.

A dokumentumokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Stefan Stocker, a Takata Corporation elnöke írták alá ma délben a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A Takata első magyarországi gyárában, Miskolcon, idén ősszel kezdődik meg a termelés, ahol mintegy ezer embernek adnak majd munkát. A Takata Corporation világszinten vezető autóipari beszállító vállalat a passzív biztonsági rendszerek területén, termékei között szerepelnek kormánykerekek, légzsákok, biztonsági övek, gyermek biztonsági rendszerek, valamint elektronikai termékek.

A cégcsoport jelenleg 56 gyárat működtet a világ 20 országában, és mintegy 43 ezer 680 alkalmazottja van világszerte. A tokiói központú cégcsoport életében történt legutóbbi mérföldkő a Takata Safety Systems Hungary Kft. megalapítása volt 2013 októberében, melyre a vállalat magyarországi beruházása miatt került sor. A Takata a magyar leányvállalaton keresztül építi meg első gyárát Magyarországon, azon belül is Miskolcon, és egyben a 23.-at Európában. Az idén ősszel befejeződő beruházás mintegy 1000 főnek teremt majd új munkahelyet. A cégcsoport mintegy 20,5 milliárd forintot ruház be, s egy mintegy hatvanezer m2 beépített csarnokrendszert épít fel. A Takata miskolci gyárában tehát hamarosan elkezdik az olyan életmentő autóipari termékek gyártását, mint a komplett légzsák modulok, légzsák alkotóelemek és inflátor termékek, melyeket a cég a legnagyobb autógyártó vállalatok számára szállít majd be.

A Kormány a Takata Magyarországba vetett bizalmát és a gyáralapításból fakadó hosszú távú elköteleződését alapul véve, stratégiai partnerséget ajánlott a japán óriásvállalatnak. Az erről szóló dokumentumot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Stefan Stocker, a Takata Corporation elnöke ünnepélyes keretek között ma írta alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. ? A japán autóipari beruházásoknak kulcsszerepe van a gazdasági növekedés fenntartásában ? mondta el Az eseményen Szijjártó Péter parlamenti államtitkár.

? Hazánkban szinte egyedülálló fejlődés ment végbe Miskolcon az elmúlt időszakban. A város kiváló partnerre talált a Takata vállalattal, amely hosszú távra tervez Magyarországon és Miskolcon. A jelenlegi beruházás közvetlenül és közvetve több mint ezer család számára biztosít majd megélhetést. A városban jelenleg is több program valósul meg amely segítséget nyújt a munkaerőképzésben, és a fiatal munkaerő helyben tartásában ? jelentette ki köszöntőjében Dr. Kriza Ákos, Miskolc MJV polgármestere.

Stefan Stocker, a Takata Corporation elnöke beszédében kitért arra, hogy tavaly novemberben Orbán Viktor kormányfővel jelentették be a miskolci beruházást, ma pedig már örömmel jelenthette be, hogy alig egy hónap múlva a Miskolcon gyártott első légzsákokat már le is szállítják a vevőiknek. Az elnök az eseményen megköszönte azt a rengeteg támogatást, amit a Kormánytól, a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől és annak jogelődjétől, a Nemzeti Külgazdasági Hivataltól kaptak. A stratégiai megállapodással kapcsolatban kijelentette, hogy az együttműködés aláírásával kifejezik a hosszú távú kapcsolatra való törekvésüket Magyarország a kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

Szóljon hozzá!