ZETApress

hírportál

Kazahok a Marriottban

Kazahsztán zászlajaKazah üzleti lehetőségekről tárgyaltak a magyar kkv-k. Mintegy hatvan vállalkozás részvételével zajlott a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) által szervezett kazah?magyar üzletember-találkozó az Apáczai Csere János utcai Budapest Marriott Hotelben ? tudatta Árgyellán Edina.

Az érdeklődők kölcsönösen megismerkedhettek a másik ország gazdasági helyzetével, a helyi lehetőségekkel, majd az előadásokat követően konkrét üzletekről tárgyalhattak. Az MNKH célja, hogy a keleti nyitás politikájával összhangban szorosabbra fűzze kapcsolatát Kazahsztánnal, és a két ország gazdaságilag stratégiai partnere legyen egymásnak, annak érdekében, hogy támogassa a magyar kkv-k külpiacra jutását.

Dél-Kazahsztán megyéből érkezett az a 17 fős delegáció, amelynek tagjai kereskedelmi partnereket, együttműködési lehetőségeket keresnek hazánkban elsősorban komplex mezőgazdasági beruházások (állattenyésztés, növénytermesztés), gépgyártás, energetika (hagyományos és megújuló), építőipar, logisztika, egészségügy és gyógyszeripar valamint a könnyűipar területéről. A találkozó egyedülálló lehetőséget biztosít a magyar cégek számára, hogy új piacokat, új üzleti lehetőségeket találjanak.

? Kazahsztánt az egyik legfontosabb partnerünknek tekintjük. A FÁK országai közül Magyarország 3. legnagyobb kereskedelmi partnere Oroszország és Ukrajna után. 2013-ban a kazah-magyar export külkereskedelmi forgalom elérte a 261 millió USD-t, amelyből a magyar export 210 millió USD-t tett ki, ezzel pedig 34,3 százalékos növekedést produkált hazánk 2012-höz képest ? fogalmazott beszédében Balog László, az MNKH FÁK- és Balkán-igazgatója.

Kazahsztán Magyarországról importál például húst és húskészítményeket, zöldséget, gyümölcsöt, gépeket, közlekedési eszközöket, elektromos felszereléseket, gyógyászati termékeket. Jelenleg az országban mintegy 58 magyar és közös magyar-kazah vállalat működik, épülnek magyar gyárak, pékségek, sőt közös projektekben is együttműködnek a szívsebészet terén, valamint a magyar légi-technikai eszközök javításában.

? Kazahsztán a 2012-es adatokat tekintve a 19. helyen szerepelt a külföldi befektetők célországai között és mintegy 28,8 billió USD értékben zajlottak beruházások. Mindez annak köszönhető, hogy számos intézkedéssel támogatjuk külföldi partnereinket: a régióban a legkedvezőbb az adózás, kiemelt figyelmet fordítunk a jogbiztonságra, és kimondottan befektetésekkel foglalkozó ombudsman is segíti a külföldi vállalkozókat ? mondta előadásában Marat Karabayev, a Dél-Kazahsztán üzleti és ipari innováció fejlesztő terület helyettes vezetője.

Ezt követően az MNKH stratégiai partnere, a L.A.C. Holding Zrt. képviseletében Francsics Katalin, projekt-koordinátor mutatta be a magyar mezőgazdaság helyzetét, illetve lehetőségeit Kazahsztánban, majd Ifj. Hubai Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke ismertette a szervezet szerepét a vidékfejlesztésben, és beszélt a magyar-kazah mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről is. A szakmai találkozó a délután folyamán üzleti tárgyalásokkal folytatódott, ahol lehetőség nyílt a kazah üzletemberekkel, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. külpiaci menedzsereivel, valamint ágazati tanácsadóival személyes tárgyalásokat folytatni.

Szóljon hozzá!