ZETApress

hírportál

Bódi Kata Svájcban

Újabb magyar résztvevő a 25. Nemzetközi Élővilág Kutató Héten, Svájcban. A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente megrendezi a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet a Svájci Alpokban. A rendezvényen évente 24 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és a világ minden tájáról. Magyarországról eddig összesen hat fiatalt delegált a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ).

Az idei Nemzetközi Élővilág Kutató Hét június 21-e és június 28-a között a Svájci Nemzeti Parkban, Valchavában került megrendezésre. Az eseményen a MISZ delegáltjaként Bódi Kata Antónia, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny III. díjban részesített fiatalja, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tanulója vehetett részt. A kutató hét többi résztvevője Svájcból, Portugáliából, Svédországból, Csehországból, Németországból, Szlovákiából, Máltából és Észtországból érkeztek ? tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató.

A héten a diákok 2-4 fős csoportokban dolgozhattak, egy általuk választott kutatási témán. Bódi Kata egy háromfős csoportban, egy német és egy svájci lány társaságában vizsgálta azt, hogy vajon a folyó sebessége hatással van-e az ott élő állatok számára, és a megjelenő fajokra. Mindezt különböző módszerekkel tették, olyan folyószakaszokon, ahol a sebességen kívül minden tényező egyezett. A kapott eredményeket egy előadássorozat keretében a helyi múzeumban, a Museum Casa Jaurában mutatták be.

Szóljon hozzá!