ZETApress

hírportál

Parola a gumiabroncsgyártóval

Közös nevezőn a kormány és a gumiabroncsgyártók. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) a jövőben szakmai partnerként dolgozik a jelenleg is húzóágazatnak számító magyarországi járműipar további fejlesztésén ? derült ki délelőtt a parlamenti főemelet 11-es termében.

A két szervezet délelőtt Budapesten aláírt együttműködési megállapodása segítheti a hazai kis és középvállalkozások beszállítóvá válását és az iparágban új munkahelyek létrejöttét. A magyarországi beszállító ipar és a potenciális új befektetések összehangolt támogatásáról írt alá megállapodást délelőtt Budapesten a HITA és a HTA. A dokumentum szerint a 2013-ban több mint 400 milliárd forintot meghaladó volumenű belföldi értékesítést és exportot bonyolító gumiabroncs-iparágat képviselő HTA tagvállalatainak a jövőben a HITA keres magyar beszállítókat, és nyújt tájékoztatást pályázati, üzletfejlesztési lehetőségekről.

A HTA tagságát ? gyártókat és nagykereskedőket ? a közel hetven márkát forgalmazó, a magyarországi piac 81-83 százalékát lefedő, így közvetlenül ötezer, közvetve több mint 15 ezer főt foglalkoztató hét nemzetközi cég alkotja: a Magyarországon gumiabroncsgyártó üzemegységgel rendelkező Bridgestone Hankook és Michelin, továbbá az önálló nagykereskedelmi egységet fenntartó Apollo-Vredestein, Continental, Goodyear-Dunlop és Pirelli. ? A magyar gumiabroncs-ipar nagy volumenű fejlesztései húzzák a magyar autógyártást és a magyar exportot ? jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a friss együttműködés apropóján. Fentieket alátámasztja, hogy a kormány lépéseinek köszönhetően 2013-ban az előző évihez képest 6 százalékkal nőtt a magyarországi gumiabroncs értékesítés. A HITA és a HTA kapcsolatának szorosabbra fűzése a Bridgestone-gyár második üzemének tavaly nyári alapkőletételét, a rácalmási Hankook-gyár harmadik fejlesztési ütemének kiemelt kormánytámogatását és a gumiabroncsgyártó cégekkel (Bridgestone, Hankook, Continental-csoport) kötött stratégiai megállapodásokat követő újabb intézkedés az iparág erősítéséért.

Matej Zavrl, a HTA elnöke kiemelte, hogy a Szövetség egyik kiemelt küldetése, hogy támogassa és nyilvánosság elé tárja az ipar hozzájárulását az élet különböző területeihez, mint például szállítás, közbiztonság és fenntartható fejlődés. ? Biztosak vagyunk abban, hogy a HITA-val kialakuló stratégiai együttműködés új lehetőségeket nyit meg számunkra szervezeti szinten, amelynek köszönhetően további erőfeszítéseket tudunk tenni a kiemelt céljaink eléréséhez ? zárta beszédét a HTA elnöke. A most létrejött megállapodás értelmében a két szervezet között rendszeressé váló információcsere újabb hazai fejlesztésekhez járulhat hozzá, a folyamat új munkahelyeket hozhat létre több hazai régióban. A stratégiai megállapodás jól illeszkedik a kormány azon koncepciójába, amely szerint Magyarország a jövőben Európa termelési központjává válhat, és ennek elérésében kulcsszerep hárul a járműiparra.

Szóljon hozzá!