ZETApress

hírportál

Hazatért Klein Dávid

Egyéni rekorddal zárult a SPAR Everest Expedíció. Klein Dávid a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására tett kísérlete során az úgynevezett második lépcső felett járt. A 8700 méter feletti szintmagasság elérése egyéni rekord ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Budapesti Kongresszusi Központ földszinti Brahms-termében.

64 nap után Pünkösd hétfőn visszatért Magyarországra Klein Dávid, a SPAR Everest Expedíció hegymászója, aki a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászását tűzte ki célul. Bár a csúcs elérése nem sikerült, Klein Dávid az úgynevezett második lépcső fölé jutott, ami 8700 méter feletti magasságot jelent. Ez az eredmény az idei legjobb oxigénpalack nélküli hegymászó teljesítmény az Everesten. A magyar expedíciózás történetében utoljára 2002-ben ? 12 éve ? járt ilyen magasságban palack nélkül magyar alpinista.

? Sokan szurkoltak Klein Dávidnak idehaza, s nagyon bíztunk a sikeres csúcstámadásban, de hegymászótársával racionális döntést hoztak, amikor megkezdték a visszavonulást a Csomolungma csúcsa előtt alig 150 méterre, és nem kockáztatták életüket a hírnévért és a dicsőségért. Inkább forduljon vissza nyolcszor az ember, mint egyszer fent maradjon! ? hangsúlyozta Saltzer Kornél, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy Dávid korábbi Everest-fotói, hegymászó tanácsai, illetve a hegyek élővilágát bemutató ismeretterjesztő anyagok a Hegymánia album terjesztésével több százezer háztartásba jutottak el az elmúlt hetekben, s várhatóan a gyermekek évekig használni fogják az album tudástárát. Az expedíció névadó szponzoraként elégedettek Dávid sportteljesítményével, hiszen egyéni rekordot állított be, így példát tudott mutatni olyan értékek mentén, mint akaraterő, kitartás, környezetvédelem és természetszeretet.

A SPAR Everest Expedíció záró sajtótájékoztatóján Klein Dávid bejelentette: természetesen folytatja az expedíciós hegymászást. Most más csúcsok következnek, de ? ha nem is jövőre ?, a következő években elképzelhető, hogy visszatér a Mount Everestre, s újra megpróbálja oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb csúcsát. A sikertelen kísérlet kapcsán elmondta, hogy egy fegyelmezett és hatékony akklimatizációs program után egy rendkívül hosszú várakozásra kényszerültek az erős szél miatt. A csúcstámadás során a vártnál lassabbak voltak Ang Mingma mászótársával. Ennek oka részben lehetett az akklimatizáció egy részének elvesztése, részben egyszerű becslési hiba, mivel az egyes szakaszok palack nélküli megtételéhez szükséges időket nagyon nehéz előre megállapítani.

? A palack nélküli mászás időtartamáról kevés a tapasztalat, ráadásul sokkal kiszámíthatatlanabb, mert nem lehet előre látni, éppen aznap hogyan reagál az emberi szervezet az oxigénhiányos állapotra. Vagyis a rendelkezésünkre álló szűkös adatok alapján terveztünk, ezért történt, hogy míg a hármas táborból a csúcsgerincig tartó utat közel kétszer annyi idő alatt sikerült megtenni, mint terveztük, addig a későbbi szakaszokat a vártnál jóval gyorsabban teljesítettük. Idővel egyre jobb tempóban haladtam. Ez jó jel, hiszen ahelyett, hogy kimerültem volna, sikerült felvenni egy egyenletes, jó tempót és volt még bennem tartalék ? tette hozzá Klein Dávid. Hangsúlyozta, hogy az egész csúcstámadás fantasztikus élmény volt, amit nagyon élvezett. Amikor elindult a hármas táborból, több mászó, akivel összefutottak, próbálta őket visszafordítani az egyre romló időjárás miatt. Sokan vissza is fordultak. De amikor elérték a csúcsgerincet, és pirkadni kezdett, úgy érezte, hogy jól megy neki a mászás.

? Különösen nagy élmény volt a gombaszikla és a második lépcső megmászása 8700 méternél ? mesélte Klein Dávid. ? Ang Mingma többször javasolta korábban, hogy forduljunk vissza. Ő palackkal mászott és a szükséges kettő helyett ? egy technikai hiba miatt ? a csúcsmászás napján csak egy palack állt rendelkezésére. Reggel 8 és 10 óra között fordultunk vissza. Végül akkor hoztam meg a döntést, amikor ő és az alaptábor-vezetőm, Török Edina véleménye határozottan egybe csengett. Egy-két órával korábban még nem éreztem jelét annak, hogy kifutok az időből és az erőmből.

Dávid május 20-án, kedden indult útnak az északi alaptáborból, és nepáli idő szerint május 24-én, szombat hajnalban tervezte a feljutást a csúcsra. A lassú haladás miatt elszenvedett időveszteség azonban ? ami a csúcsmászó párost Ang Mingma fogyatkozó oxigénkészlete miatt különösen érzékenyen érintette ? visszafordulásra kényszerítette őket. Bár egy második csúcstámadás logisztikáját kiépítette, a monszun előszele, egy jelentős mennyiségű havazás lehetetlenné tette, hogy idén újabb próbát tegyen. A SPAR Everest Expedíció Klein Dávid hazatérésével véget ért. A SPAR Everest Expedíció honlapján bárki utólag is megtekintheti Klein Dávid előrejutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A SPAR Hegymánia matricagyűjtő albuma, amelyben Dávid tanácsai és fotói is szerepelnek, a hegyvidék élővilágát mutatta be, erről a idekattintva lehet tájékozódni.

Szóljon hozzá!