ZETApress

hírportál

Holdjárók a Terminalban

Puli holdjáróMától péntekig Budapest ad otthont, a Google Lunar XPRIZE (GLXP) évente megrendezett konferenciájának (Team Summit), ahol a résztvevő csapatok beszámolnak arról, hogy hol tartanak projekt megvalósításában ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. Az esemény házigazdája az GLXP magyar versenyzője, a Puli Space Technologies, szakmai partnere a Design Terminál.

A nemzetközi verseny 29 indulójából mára csak 18 csapat maradt versenyben, köztük a magyar Puli Spaee Technologies, Dr. Pacher Tibor vezetésével. A rendezvényen minden csapat képviselteti magát, így a világ minden tájáról, tucatnyi országból érkeznek résztvevők a találkozóra. A Team Summit célja, hogy az egyes csapatok személyesen is találkozzanak, élményeket, tapasztalatokat cseréljenek, beszámoljanak terveikről és hogy hol tartanak a versenyben.

A csapatok: Team Puli (Magyarország), Astrobotic (USA), Moon Express (USA), STELLAR (USA), Omega Envoy (USA), Penn State Lunar Lion Team (USA), Team SpacelL (Izrael), Team Italia (Olaszország), Independence-X (Malajzia), Team Hakuto (Japán), Part-Time-Scientists (Németország), Barcelona Moon Team (Spanyolország), SpaceMETA (Brazília), Plán B (Kanada), AngelicvM (Chile), Team Indus (India), Synergy Moon (Nemzetközi), Euroluna (Nemzetközi).

Az űrkutatásnak számos olyan technológiát köszönhetünk, amelyek mára már a mindennapi életünk részévé váltak, gondoljunk például speciális LED technológiákra, a repülőgépeken használt jégtelenítőrendszerekre, a memóriahabra vagy a víztisztító rendszerekre. Azonban egy űrexpedíció költségvetése dollármilliárdokat emészt fel. így ezen technológiák kifejlesztése és tesztelése is rendkívül költségigényes. A Google ezért hívta életre a harmincmillió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE-t , a világ egyik legjelentősebb technológiai versenyét, amely Holdra küldhető, alacsony költségvetésű robotizált felderítő egységek kifejlesztését célozta meg. A verseny kiírói azt remélik, hogy a résztvevő csapatok olyan új technológiai megoldásokat fejlesztenek ki, amelyek egy Hold-expedíció költségvetését jelentősen lecsökkentik, sőt ezen megoldások más ipari-technológiai területeken is alkalmazhatók lesznek.

Mi szükséges a győzelemhez?

Egy minimum 90%-ban magán- (nem állami) forrásból finanszírozott csapatnak sikeresen el kell juttatnia egy automata robotot a Hold felszínére, amelynek az érkezési helytől számítva legalább 500 métert kell megtennie, és el kell küldenie az úgynevezett Mooncast-ot ? nagy-felbontású video- és képanyagot ? a Földre. A Mooncast adásnak tartalmaznia kell 360 fokos panorámaképeket a Hold felszínéről, felvételeket a járműről, közel valós idejű videókat annak útjáról, és az új információk mellett egy előre tárolt adatcsomag Földre sugárzását is meg kell oldani. Az a csapat nyeri meg a húszmillió dolláros fődíjat, amelyik először teljesíti sikeresen a küldetést, a második helyezett csapat ötmillió dollár jutalmat kap. A versenyben számos más eredményt ? például a holdi éjszaka (több mint két földi hét, -233 Celsius hőmérsékleten) túlélését a holdjáróval, 5 km megtételét, vagy a korábbi holdi küldetések helyszínének felkeresését ? is díjaznak további ötmillió dollár összértékben.

A verseny magyar résztvevője a Puli csapat (Team Puli), Dr. Pacher Tibor vezetésével. A Puli holdjáróját (rover-ét) 2010-tól fejleszti és számos teszten szerepelt sikeresen: Marokkó sivatagjában és hawaii Mauna Kea vulkáni terepén bandukolt probléma nélkül és küldött haza, Magyarországra jeleket a több ezer, tízezer km-es távolságokból. Persze a Föld-Hold 384 402 km- es átlagos távolság ennél nagyobb kihívást jelent, de a Puli hiszi, hogy ezt is sikeresen teljesíti majd. Az adatátsugárzás nem az egyetlen kihívás, amivel a Holdat megcélzó csapat szembesül: a Hold szélsőséges hőmérséklete (a 14 földi napnak megfelelő holdnappal hőmérséklete kb. 123 Celsius, míg az ugyancsak 14 földi napot kitevő holdéjszaka hőmérséklete a -233 Celsius fokot is elérheti); a Hold kráterekkel, sziklákkal, kövekkel borított egyenetlen felszíne, számos egyéb technológiai kihívás és egyáltalán a holdjárónak a Holdra történő eljuttatása is komoly megoldandó kérdéseket jelent a Puli számára. A Puli csapata mindemellett kiemelten fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsa a diákokat arra, hogy természettudományos / műszaki pályát válasszanak, ezért rendszeresen tart előadásokat űrkutatási, holdutazási és természetesen a GLXP témájában iskolai csoportok számára.

Dr. Pacher Tibor, a Team Puli alapító csapatvezetője

Tibor Magyarországon született, jelenleg Magyarország és Németország között ingázik. PhD végzettségű fizikusként. Tudományos karrierje során az általános relativitáselmélet, a kozmológia és a kvantumkémia területein tevékenykedett, valamint dolgozott az FSA Infrared Space Observatory (ISO) nevű missziójában is. 2006-ban megalapította a Peregrinus Interstellar nevű szervezetet, mely a csillagközi utazással foglalkozik (The PI Club). Tibor 1999 óta önálló menedzsment és pénzügyi-számviteli tanácsadóként dolgozik és további két projektje a Facesfrom Earth, amelynek célja csillagközi üzeneteket hordozó tárgyak létrehozása, melyeket a jövőbeli mély-űrmissziók magukkal vihetnek; valamint a MiniSpaceWorld, amely világűr kutatásának múltját, jelenét és jövőjét vasúti terepasztal-rendszerhez hasonlítható módon felépített ?modellvilágokban? kívánja bemutatni a nagyközönségnek. Tibor mindemellett a Project Icarus nevű elméleti csillaghajó-tanulmány tanácsadója is. További információ a Puliról idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!