ZETApress

hírportál

Vasárnap már csúcstámadás?

Hegymánia és Mount EverestKlein Dávid ? aki a mászás során nem szemetel ? május 25-én tervezi megmászni a Csomolungmát. A SPAR Everest Expedíció hegymászója akár kétszer is támadhatja a csúcsot ? tudtuk meg Kufár Róberttől. Klein Dávid elindult, hogy oxigénpalack használata nélkül jusson fel a földkerekség legmagasabb hegyére.

A SPAR, mint az expedíció főtámogatója hangsúlyozza: a sikeres csúcstámadás nem feltétele Dávid szponzorálásának. Klein Dávid a tervezettnél két nappal korábban, akár május 25-én, az Európai parlamenti választások vasárnapján feljuthat a világ legmagasabb hegyére, ugyanis a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint, ha nem is ideális, de a körülményekhez képest jó időjárás várható a hétvégén a Csomolungmánál. Ha oxigénpalack nélkül sikerül feljutnia a 8848 méteres Mount Everestre, Klein Dávid lehet az első hazai hegymászó, akinek sikerülhet a kimagasló sportteljesítmény. A SPAR Everest Expedíció alpinistája az északi alaptáborból kiindulva megkezdte a csúcstámadást. Törekvéseit egy nepáli hegymászótárs, az alaptábor-vezető, az időjárás-előrejelző csapat, illetve egy helyi expedíciós ügynökség segíti.

? Dávid teljesen szabadon dönt valamennyi kérdésben a hegymászása során, a SPAR Magyarország Kft. és a hegymászó megállapodása nem tartalmaz semmilyen kitételt, a sikeres csúcstámadásra vonatkozóan, ráadásul úgy ismertük meg, mint aki felesleges kockázatot nem vállal a hírnév érdekében ? hangsúlyozta Fehér István, a SPAR kommunikációs vezetője. Hozzátette: a legfontosabb, hogy épségben hazatérjen a családjához, s csak másodlagos, hogy valóra váltsa mindannyiunk álmát. A SPAR a Hegymánia matricás albumának népszerűsítése érdekében karolta fel Dávid vállalkozását, s fontos célkitűzés a közös példamutatás olyan értékek mentén, mint akaraterő, kitartás, környezetvédelem és természetszeretet.

Klein Dávid ma indul útnak az alaptáborból, a tervek szerint négy nappal később éri el a 3-as tábort, és nepáli idő szerint május 25-én hajnalban sikerülhet feljutnia a csúcsra mintegy 12 órás, folyamatos mászást követően. Ha ez a próbálkozás kudarcot vallana, akkor az előrejelzések szerint június elején még nyílik egy időjárási ablak. A hegymászó a lehető legtovább szeretne az alaptáborban maradni, amíg a monszun időszak be nem köszönt június elején. Amennyiben elsőre nem sikerül feljutnia a csúcsra, de az időjárási viszonyok és fizikai állapota lehetővé teszi, újra fog próbálkozni még egyszer. Az ehhez szükséges stratégiát, illetve a logisztikai hátteret kiépítette. A SPAR támogatásának köszönhetően Klein Dávidot a legjobb élelmiszerek, felszerelés, kiszolgálás és logisztika segíti, a stratégiáját több éves tapasztalat alapján építette fel, s az orvosi vizsgálatok is azt bizonyították, hogy képes lehet feljutni a Csomolungma tetejére. A világ legmagasabb hegyére eddig alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül.

A SPAR Everest Expedíció április 6-án, az országgyűlési választások vasárnapján indult és várhatóan május végén ér véget, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának ? a legfrissebb statisztika szerint ? eddig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Ezért szinte már mozgalommá vált az oxigénpalack nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére. A SPAR Everest Expedíció honlapján bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid előrejutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A SPAR Hegymánia matricagyűjtő albuma, amelyben Dávid tanácsai és fotói is szerepelnek, a hegyvidék élővilágát mutatja be, melyről a Hegymánia.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Szóljon hozzá!