ZETApress

hírportál

Szudáni kapcsolat

RésztvevőkA szudáni és a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal között korábban megkötött együttműködés alapján ma délután 14 órakor a Szudáni Kereskedelmi Képviselet Andrássy úti Székhelyén került aláírásra azon szerződés, mely egy harmincmillió dollár értékű informatikai (IT) rendszer fejlesztéséről szól. Ettől az adóbevételeik növekedését várják az afrikaiak.

A működési struktúra korszerűsítéséről szóló szerződést Xasir H. Osman, az El-Hadaf Services Co. LTD szudáni vállalat és Pintér Hajnalka, a magyar Trium-iTech Zrt. gazdasági társaság képviselője írta alá. Az eseményen ? mely megalapozza a Magyarország és Szudán közötti kereskedelmi kapcsolatokat ? házigazdaként Mohamed Salaheldin Hag Ali kereskedelmi attasé, a Szudáni Kereskedelmi Képviselet vezetője, valamint Wintermantel Péter, a KM globális ügyekért felelős helyettes államtitkára és Kovácsics Iván, a NAV elnökhelyettese is megjelent.

Az együttműködés a magyar tapasztalatok átadása mellett szoftverfejlesztést és hardver szállítást is tartalmaz. A projekt júniusban indul és másfél évig tart ? mondta az aláíráson a budapesti kereskedelmi képviselet-vezető. A megállapodás a két ország gazdasági együttműködésének része. A két adó-, illetve vámhivatal-vezető tavaly augusztusban állapodott meg arról, hogy a magyar tapasztalatokkal fejlesztik tovább a szudáni adóbeszedési rendszert. Ez magába foglalja a rendszer struktúráját és annak működési rendszerét ? mondta Kiss Elemér, a kereskedelmi kirendeltség gazdasági tanácsadója. Egyben reményét fejezte ki, hogy a szakmai együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a magyar tapasztalatok felhasználásával az adó-, illetve a vámhatóságot Szudánban is össze lehessen vonni.

Szóljon hozzá!