ZETApress

hírportál

Bajnai telefonvégen

Bajnai GordonA kormányfő telefonon beszélt a NATO új főtitkárával és az Európai Parlament elnökével. Bajnai Gordon miniszterelnök ma telefonon egyeztetett Anders Fogh Rasmussen új NATO-főtitkárral és Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével. Bajnai Gordon miniszterelnök gratulált Anders Fogh Rasmussennek, a NATO új főtitkárának a kinevezéséhez és sok sikert kívánt az előtte álló feladatokhoz.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország két értékalapú szövetségnek a tagja, az Európai Uniónak és a NATO-nak. Ez a két értékalapú szövetség az, amely Magyarország külpolitikai mozgásterét meghatározza, és amelynek keretei között szövetségeseivel egyeztetve folytat kiszámítható, elvszerű külpolitikát. Hazánk a gazdasági válság okozta nehézségek ellenére továbbra is megbízható tagállamként kíván együttműködni szövetségeseivel ? hangsúlyozta a magyar kormányfő.

A két fél egyeztetett a mindkettejük által prioritásnak tekintett nyugat-balkáni térségről, így Koszovó stabilizálásáról, valamint Macedónia és Montenegró NATO-tagsági perspektíváiról. A beszélgetés során szóba került a magyar szerepvállalás a NATO afganisztáni missziójában, amelyet a főtitkár nagyra értékelt. Bajnai Gordon meghívta Anders Fogh Rasmussent Magyarországa, a főtitkár látogatására várhatóan már az év végén sor kerülhet.

Bajnai Gordon miniszterelnök ma szintén telefonon beszélt Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: mérföldkőnek számít, hogy az EU egyik legfontosabb, közvetlenül választott intézménye élére a 2004-ben csatlakozott tagállamok egyik politikusa került. Bajnai Gordon a magyar kormány nevében megköszönte az elvi kiállást, amelyet Európai Parlament elnöke a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban tanúsított, valamint rövid tájékoztatást adott a magyar-szlovák viszony legfrissebb fejleményeiről, elfogadhatatlannak nevezve a szlovák magatartást Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán.

Jerzy Buzek júliusi elnöki beiktatásakor az Európai Unió szellemével ellentétesnek nevezte a szlovákiai nyelvtörvényt. Bajnai Gordon és Jerzy Buzek az EU intézményi kérdéseiről, a Lisszaboni Szerződés életbe lépéséről, a visegrádi együttműködésről és a terjedő nacionalizmus elleni fellépés szükségességéről is eszmét cserélt. A magyar miniszterelnök és az Európai Parlament elnöke október végén személyesen is találkozik a brüsszeli EU csúcsot megelőzően ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Jobb világot akarunk!

Sólyom László köztársasági elnök ma hivatalában fogadta a Jobb velünk a világ! 2009. program szervezőit. A Jobb velünk a világ! ? program 2007-ben indult útjára, amelynek keretében a Nemadomfel Együttes és a támogatók 2008-ban nagy sikerű jótékonysági koncertet tartottak Sólyom Erzsébet, Mádl Dalma és Göncz Zsuzsa asszonyok fővédnökségével a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára.

Idén Sólyom László és Sólyom Erzsébet, Mádl Ferenc és Mádl Dalma, Göncz Árpád és Göncz Zsuzsa társfővédnöksége, valamint Kállai Ernő kisebbségi ombudsman támogatása mellett a roma gyerekek felzárkózásának fontosságára kívánják felhívni a szervezők a társadalom figyelmét. A Papp László Sportarénában október 18-án megtartandó jótékonysági koncert bevételeit Szendrőlád település iskolája és óvodája javára ajánlják fel. A program azonban nemcsak a közel 800 szendrőládi óvodás és kisiskolás roma gyermek tehetséggondozását tűzte ki célul, hanem az elfogadás és a szeretet jegyében személyes kapcsolatokat épít ki a többségi társadalom és a cigányság között, hiszen a rendezvényre érkezőket budapesti családok látják vendégül majd.

A fővédnökök és támogatók reményüket fejezik ki, hogy a Jobb velünk a világ! 2009 program jelmondata ? Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen! ?, nemcsak megerősíti a társadalomi szolidaritást, hanem kifejezi az igényt az újrakezdéshez a cigányság és a többségi társadalom viszonyában is.

Szóljon hozzá!