ZETApress

hírportál

Megjött a brit trónörökös

A boldog szülőkTízezrek ünnepelték London utcáin hajnalban Vilmos Cambridge-i herceg és hitvese, Katalin hercegnő első gyermekének ? Nagy-Britannia majdani uralkodójának ? tegnap este fél 10-kor bejelentett világra jöttét. Az egyelőre csak Baby Cambridge néven emlegetett, 3800 grammos kisfiú helyi idő szerint 16:24-kor született. Nevét talán csak hónapok múlva fogjuk megtudni.

Nem tudni még, hogy miért vártak a szülők több mint három órát a születés bejelentésével. Talán csak magukban akartak örülni az anyaságnak-apaságnak, s nem valamilyen komplikáció megoldására vártak. Az éjszakát a londoni St. Mary?s kórházban töltötték. Azt sem tudjuk, meddig maradnak a kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján, amely az első éjszakáért 6265 fontot (2,2 millió forintot), minden további éjszakáért 2200 fontot (750 ezer forintot) számláz. Ha Katalin hercegnő a brit orvosi gyakorlatban szokásos három éjszakát tölti el a szülészeten, a hercegi pár több mint tízezer fontos költségre számíthat.

A néhai Diana hercegnő, Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, aki ugyanebben a kórházban hozta világra Vilmost és öccsét, Harry herceget is, Vilmos születése után már 21 órával hazatérhetett. Ő 52 éves nagymama lenne most, míg Károly herceg 64 évesen lett nagypapa. Marcus Setchell professzor, aki a szülést levezette, csodálatos gyönyörű babának nevezte az újszülöttet. David Cameron brit miniszterelnök hajnali nyilatkozatában nagyszerű hírnek minősítette a majdani uralkodó megszületését, kijelentve: fontos pillanata ez a brit nemzet életének. Szerinte a büszke nemzet a hercegi házaspárral együtt ünnepel.

Hajnalban mindenesetre tízezrek ünnepeltek London utcáin. A spontán ünnepségek egyik központi helyszíne az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota volt, ahol legalább 15 ezren gyűltek össze. A legtöbben ? néhány szerencsés kivételével jórészt sikertelenül ? azt a díszes irattartó állványt próbálták lefényképezni, amelyet a palota díszes rácsa mögött helyeztek el, rajta a hercegi házaspár elsőszülöttjének világra jöttét hivatalosan bejelentő okirattal, amelyet a szülést levezető orvosi csapat tagjai láttak el kézjegyükkel hitelesítés céljából.

Az újszülött kilétének hitelesítéséhez természetesen most már nem alkalmazták azt a korábbi évtizedekben bevett szokást, amelynek alapján a trón lehetséges várományosainak születésénél jelen volt a mindenkori belügyminiszter. Amikor Vilmos és Katalin első gyermekének dédnagyanyja, a 87 esztendős II. Erzsébet királynő 1926-ban világra jött ? bár születése pillanatában még nem volt a trón egyenes ági várományosainak sorában ?, ott volt az akkori belügyminiszter is, aki a szülőszoba mellett várakozott, és először neki mutatták meg az újszülött hercegnőt. E gyakorlat célja annak ellenőrzése volt, hogy ne kerülhessen becsempészett gyermek a trónöröklési sorba. Katalin szülésénél azonban az orvosok mellett csak Vilmos volt jelen, és amikor a gyermek megszületett, a házaspár ? mielőtt még értesítették volna a királyi családot ? órákat töltött hármasban elsőszülöttjével.

Alex Salmond, a skót kormány vezetője szerint a skót népet is rendkívüli örömmel tölti el a hercegi újszülött érkezése, Skócia lakossága egy emberként gratulál a büszke szülőknek. Kérdés mindazonáltal, hogy amikor Vilmos és Katalin elsőszülöttje majdan örökli a brit koronát, Skócia uralkodója is lesz-e, a skót kormány ugyanis 2014-re népszavazást írt ki a tartomány elszakadásáról. Igaz ugyanakkor, hogy Salmond már a referendum meghirdetésével egy időben kijelentette: Skócia akkor is államfőjének ismerné el a mindenkori brit uralkodót, ha a népszavazás eredményeként függetlenné válna Nagy-Britanniától.

Szóljon hozzá!