ZETApress

hírportál

V4G4 Csillebércen

Szász Domokos alelnökA visegrádi régió (V4) nukleáris kutatóintézetei (ÚJV Réz a.s. Husinec, MTA Energiatudományi Kutatóközpont, Budapest, NCBJ, Swierk és VUJE, a.s. Nagyszombat) megállapodtak, hogy létrehozzák a V4G4 Kiválósági Központot kutatás-fejlesztési-innovációs feladatok közös végzésére a 4. generációs (G4) atomreaktorok fejlesztése terén.

Az új V4G4 Kiválósági Központ nevű egyesülést ma délelőtt mutatták be a közönségnek a Széchenyi István téri MTA Székház földszinti Kodály-termében. Hivatalos megnyitót Szász Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke tartotta, a meghívott előadók Kovács Pál, az NFM klíma- és energiaügyért felelős államtitkára, Ales John, a csek ÚJV Réz igazgatósági elnöke, Grzegorz Wrochna, a lengyel National Centre fór Nuclear Research igazgatója, Peter Liska, a szlovák VUJE a.s. igazgatósági alelnöke és Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója voltak.

2007. márciusában az Európai Unió meghirdette a jólismert 3×20 célkitűzést 2020-ra. Újabban az Európai Bizottság egy új célkitűzést javasolt, az Energia Útiterv 2050-et, amely még ambiciózusabb célokat tűz ki az EU gazdaságának dekarbonizációja tekintetében. Az Útiterv keretében vizsgált összes szcenárió magában foglalja az energiahatékonyság jelentős javulását, a megújuló energiaforrások növekedését, a fosszilis üzemanyagok használatának csökkenését, továbbá a nukleáris energia különböző mértékű (max. 21%-os) használatát, különböző feltevésekből kiindulva.

Annak érdekében, hogy a fosszilis üzemanyagoktól való függőséget csökkenteni tudják, sok ország, köztük a V4 országok úgy döntöttek, hogy energiaellátásukat a nukleáris és a megújuló forrásokra alapozzák, és a fosszilis üzemanyagok használatát a lehető legnagyobb mértékben és a lehető leggyorsabb ütemben korlátozzák. A nukleáris kutatóintézetek, mint a V4G4 Kiválósági Központ négy alapítója számára az elsőrendű prioritás a jelenlegi atomerőmű-park támogatása és különösen az üzemidő meghosszabbítása marad, az elért magas biztonsági színvonal megtartásával. A jövő előkészítése szempontjából fő célkitűzésük az atomerőművek gyors neutronokra alapuló 4. generációjának kifejlesztése. Az atomreaktoroknak ez az új nemzedéke teljesíteni fogja az atomenergia fenntarthatóságának célkitűzését a legmagasabb biztonsági színvonalon.

A reaktorok új nemzedéke lehetővé fogja tenni az alábbiakat: A radioaktív hulladékok mennyiségének minimalizálását, valamint a másodlagos aktinida izotópok transzmutáciája révén a hulladékok radiotoxicitásának olyan mérvű csökkenését, hogy a hulladék radiotoxicitása 300 év alatt fog lecsökkenni az uránérc természetes radioaktivitásának szintjére, szemben a mai atomreaktorokra jellemző százezer évvel; az uránkészletek megtakarítását a hasadóanyagok tenyésztése révén, ami az adott mennyiségű urán üzemanyagból kinyerhető energia megötvenszerezését, és így több ezer évig felhasználható energiaforrásként való használatát teszi lehetővé; a megfelelően fejlett újrahasznosítási folyamat bevezetésével a nukleáris anyagok illegális elterjedésével kapcsolatos kockázatok kizárását.

A meglévő kísérleti berendezések fejlesztésével és újak létrehozásával a V4G4 Kiválósági Központ megcélozza: az atomreaktorok 4. generációjával kapcsolatos kulcskérdések, jelesül a biztonsági aspektusok kutatását és a fejlesztés során felhasználható kísérleti eredmények előállítását, különös tekintettel a gázhűtésű gyorsreaktorok (GFR) innovatív koncepciójára, aminek érdekében a 2020-as években az ALLEGRO demonstrátor-reaktor meg fog épülni a V4 régióban; a 4. generációs atomreaktorok potenciáljával, perspektíváival, technikai, politikai és környezeti kérdéseivel kapcsolatos ügyek támogatását és népszerűsítését; a nukleáris szakértelem fenntartásához való hozzájárulást fiatal tudósok és mérnökök izgalmas kihívást jelentő kutatás-fejlesztési tevékenységekbe való bevonása révén, a Közép-Európában folyó nukleáris kutatások integráciájának elősegítését.

Ezen célok eléréséhez a V4G4 Kiválósági Központ számíthat a francia CEA tudományos támogatására. A CEA hatalmas tapasztalattal rendelkezik a gyorsreaktorok terén és a CEA fejlesztette ki a GFR első koncepcióját. A következő évtizedekben az ALLEGRO projekt és a V4G4 Kiválósági Központ az élenjáró kutatás-fejlesztés kohéziós hajtóereje lesz ebben a régióban és kiváló lehetőséget fog biztosítani magas hozzáadott értéket termelő iparágak számára. A csillebérci központ együtt fog működni a június közepén átadott szomszédos Wigner-központtal.

Szóljon hozzá!