ZETApress

hírportál

Szerelem, szenvedély, halál

Az állhatatos hercegnőPhilippa Gregory: Az állhatatos hercegnő című legújabb bestsellere VIII. Henrik első feleségének, Aragóniai Katalinnak a történetét tárja az olvasó elé. A Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában most megjelent 528 oldalas kötet a neves angol szerző legnagyobb sikerkönyve, A másik Boleyn lány eseményeinek előzményét meséli el.

Catalina, a spanyol infánsnő, akit még gyermekkorában eljegyeztek Arthur walesi herceggel, alig tizenöt évesen érkezik Angliába, a Tudorok udvarába. Az ifjú házasok kezdeti idegenkedése szenvedélyes szerelembe csap át ? csakhogy történetük hamarosan szomorú fordulatot vesz. Arthur merész kívánsága azonban meghatározza hitvese további sorsát?

Aragóniai Katalint úgy ismerjük, mint VIII. Henrik első feleségét, akitől a király végül nagy nehézségek árán elvált, mivel az asszony nem szült neki fiúörököst. Az uralkodó ezután elvette Boleyn Annát, Katalin pedig az udvarból elűzve, magányosan töltötte utolsó éveit, bár mindvégig angol királynénak, Henrik törvényes hitvesének tekintette magát.

Ahogy rajongói már megszokhatták, Philippa Gregory most is szokatlan szemszögből ábrázolja a történelmet. Újabb regényében nem a Boleyn Anna miatt félreállított, idősödő asszonyt ismerhetjük meg, hanem az ifjú hercegnőt, a vonzó és eszes, elszánt és állhatatos lányt, akit arra neveltek, hogy Anglia királynéja legyen, s aki addig küzd, míg meg nem szerzi azt, ami hite szerint megilleti. A romantikus történelmi regényeiről világszerte ismert szerző ezúttal is mély átéléssel rajzolja meg egy erős jellemű, céltudatos, de érző szívű nő életteli portréját.

A Kenyában született angol Philippa Gregory neves történészként kezdett romantikus történelmi regények írásába. Nemzetközileg ismertté és rendkívül népszerűvé 2001-ben megjelent kötetének, A másik Boleyn lánynak köszönhetően vált, mely elnyerte az Év romantikus regénye-díjat, sok millió példányban kelt el szerte a világon, és két filmfeldolgozás alapjául is szolgált (előbb televíziós, majd moziadaptáció készült belőle).

Szóljon hozzá!