ZETApress

hírportál

Zarándokútról Indiába

ZuhanórepülésSándor Anikó: Zuhanó repülés. Összetörve Indiában című könyvét mutatta be tegnap este 18 órakor a szerző az újbudai Allee Libri könyvesboltjában. Beszélgetőtársa Oláh Andrea volt. Sándor Anikó: El Camino ? Az út. Ami hazavisz című könyvét 2011 novemberében már bemutattuk portálunkon.

Az indiai kiutazás ötlete tulajdonképp az akkori zarándokútra vezethető vissza, melyre szokásához híven most sem készült fel a szerző. Mindig kíváncsi volt, milyen lesz odakinn, most megtudta. Pedig eszében sem volt Indiába menni, eszében sem volt megint a megfoghatatlannal kergetőzni, nem keresett misztikus kalandot. Az utóbbi időben folyton úton volt ? pihenni akart kicsit. A városnév csak egy cím volt a naptárában, nem készült belőle.

A repülőútra tartogatott egy útikönyvet, de elaludt. Halvány fogalma sem volt, hogy ahová tart, a világ egyik leghíresebb spirituális helye, ahová a földgolyó minden pontjáról zarándokolnak emberek, és sokan haza sem mennek többé. Fogva tartja őket egy ismeretlen erő, amely szétdúl mindent, mint a rossz gyerek a homokvárat, összetör és porrá morzsol, hogy aztán a masszából gyúrjon valami újat, ami sokkal erősebb lesz, mint amilyen előtte volt ? hallottuk a Jaffa Kiadó könyvbemutatóján.

Azt mondják, egy zuhanó gépen nincs ateista. Azt hiszem, körülöttem is mindenki a maga istenét szólongatta. Már a bal szárnyból is sivító hang hallatszott. Lehet, hogy ezek életem utolsó percei? A bosnyák asszony megragadta a karomat. ? Nem akarok meghalni ? suttogta. ? Még én sem ? mondtam neki, és mosolyt erőltettem az arcomra. ? Úgy terveztem, hogy nyolcvannyolc évig élek. ? Hátradőltem az ülésen, és nagy levegőt vettem. Az élettel nem voltam valami nagy virtuóz, nézzük, mit tudok kezdeni a halállal! Figyeltem a saját félelmemet, ahogy jött és ment, ha beszívtam és kifújtam a levegőt úgy, ahogy a guru tanította. Talán abnormálisan hangzik, de kezdtem magam jól érezni ? olvashatjuk a hátsó borítólapon.

Szóljon hozzá!