ZETApress

hírportál

Gratulálunk, Művész Úr!

bocsorjeno80 éves lett Eugen Jenő Bocsor, hungarikumaink svédországi ügyvivője. Többszörös Oscar-díjas festőművész, a Svéd Művészeti Szövetség és a Svéd?Magyar Panoráma Világklub tagja. Tavaly részt vett a II. Magyar Világtalálkozón. Húsvétkor töltötte be 80. életévét ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától.

Régi hagyomány Svédországban, hogy a húsvéti ünnepek alatt a művészeti tárlatok nyitva tartanak, és szívesen látnak minden érdeklődőt. Ez alkalommal kereste fel a 80 éves festőművészt Ita Jablonska, az Ystad-i lap család rovatának újságírója és Johanna Wallin fotóriporter, hogy gratuláljanak határokon átívelő, termékeny alkotó munkásságához.

Jenő visszaemlékezve életére elmondta, hogy 1956-ban hagyta el Magyarországot, mert úgy gondolta művészi képességeit máshol jobban tudja kibontakoztatni. Hamarosan el is jutott Amerikáig. Számtalan díjat, kitüntetést kapott. Francia Oscar-díjat az Yggdrasil című az északi mitológia, Világ Fája festményéért, olasz Oscar-díjat az Aral-tó című munkájáért. Fő témái: a természet, az erdő, a mező, Svédország állat- és növényvilága. 15 évvel ezelőtt vette családi házát Tomelillában és azóta itt él, fest és készít fotókat. Tomelilla kis település, 10 km-re Ystad tengerparti kikötőtől. Ez a csendes település ideális hely az alkotáshoz. Itt van Eugen Jenő ?kincsestára?, számtalan festménye. Megtaláljuk itt a kis akvarelleket is, a nagy olajképek mellett.

Születésnapját feleségével és a lányával együtt töltötte. Anita, a három gyerekes pedagógus követi szülei példáját, fest, de jelenleg orvosi stúdiumokat is végez, mint ahogy apja végzett a Stockholmi Karolina Intézetben. ? Most töltöttem be a 80. évemet, de festőművészként, fotóművészként, kiállítónként folytatom tovább is a munkámat. Fotóimmal most is ott vagyok a III. Magyar Világtalálkozón ? búcsúzott az ünnepelt a svéd lap riportereitől, s ez számunkra, a Svéd?Magyar Panoráma Világklub, a barátai, a tanítványai számára is jó üzenet.

0 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Svédország a SYMA Csarnokban | ZETApress

Szóljon hozzá!