ZETApress

hírportál

Jövőre is lesz Bamako

2014-ben kilencedszer indul a Budapest?Bamako, s Bamako helyett Gambia fővárosában, Banjulban ér véget a verseny ? tudatta a B2 Sajtó. A Budapest?Bamako, Nagy-afrikai Futam szervezői ma hivatalosan is bejelentették a 2014-es verseny, és kalandtúra hivatalos útvonalát. A 8500 kilométeres transzkontinentális sivatagi rallye jövő januárban ismét Budapestről rajtol.

A kéthetes futam a feszült politikai helyzet miatt idén sem Bamakóban ér véget. A 2014-es futam befutója a tervek szerint a gambiai Banjulban lesz. ? Ez az első alkalom, hogy Gambiában ér véget a futam. Ez egy nagyok kicsi, de csodálatos ország. A fővárosnak is mindössze negyvenezer lakosa van ? mondta Villám Géza, a futam alapítója. A kilencedik alkalommal megrendezendő maraton rallye európai szakasza lerövidült. A csapatok az olaszországi Genova kikötőjéből hajóznak majd át Marokkóba. Marokkóban, a csak kékre festett, középkori házakból álló Chefchaouen városa lesz az első célpont. Innen rajtol a versenykategória, és az idén először megrendezésre kerülő időméréses tereprallye kategória. A merzougai dűnerendszeren lépik át az indulók a Szahara kapuját. Az első sivatagi napon dűnékkel, kősivataggal és navigációs nehézségekkel kell majd megküzdeni az indulóknak. ? Az első teljes Afrikai nap közel 700 kilométer lesz földúton. A versenyben itt válnak el a tapasztalt indulók az első bálozóktól ? tette hozzá Villám Géza.

Az Atlanti-óceán partján folytatódik a futam, Nyugat-Szaharán át. Mauritániában 2014-ben is külön utakon halad a verseny és túra kategória. A versenyzőknek, puha homokos, dűnés utakat ígérnek a szervezők, Akjoujt városáig. A túra kategóriában indulók pedig a Banc D’ Arguin Nemzetik Park különleges állat- és madárvilágát csodálhatják meg. 2014-ben is megrendezésre kerül a szokásos Beach Party a Budapest?Bamakóról elnevezett B2 Beachen.

Az idei futamon több lesz a városokban töltött éjszaka. 2014-ben etap végpont lesz a mauritán Nouadhibou és Szenegál volt gyarmati fővárosa Saint Louis. Saint Louis barátságos óvárosában töltött éjszaka után a versenyzők Szenegál szavannáin robognak le Gambia dél-keleti csücskéig. Az országot átszelő Gambia folyó déli partján, egy csimpánz rezervátumon is a világhírű Kigani West Nemzeti Parkon is áthalad majd a futam. Itt krokodilokkal, vízilovakkal és pávián csordákkal tarkított vörös salakos utakon halad majd a mezőny Banjulig. Kalandban az idén sem lesz hiány. A több mint ötezer kilométeres afrikai szakasz oroszlánrésze poros földutakon zajlik. ? A Bamakón egy dolog biztos, hogy mindig minden bizonytalan ? mondta Villám Géza.

A két hetes transz-szaharai autóverseny, a világ legnagyobb amatőr rallyja. A futam elvei szerint bárki, bármivel, bárhogy indulhat. Az elmúlt években Trabantok, Daciak, Ladák, mentő- és tűzoltó autók is nekivágtak a távnak. A 2014-es futamra eddig 300 induló jelentkezett 22 országból. Az idei verseny Magyarországon, Szlovénián, Olaszországon, Marokkón, Mauritánián és Szenegálon halad keresztül a gambiai befutóig.

Részletes etapok 24-én, péntektől 9-én, vasárnapig

Január 24-25-26-27: Budapest ? Chefchaouen 3226 km
Január 28: Chefchaouen ? Rissani 622 km
Január 29: Rissani ? Sidi Ifni 751 km
Január 30: Sidi Ifni ? Bojdour 673 km
Január 31: Bojdour ? Guergerat 634 km
Február 1: Guergerat ? Nouadhibou (Rest Day) 63 km
Február 2: Nouadhibou ? Akjoujt 523 km
Február 2: Nouadhibou ? B2 Beach 420 km
Február 3: Akjooujt ? Nouakchott 360 km
Február 3: B2 Beach ? Nouakchott 140 km
Február 4: Noukchott ? St. Louis 303 km
Február 5: St. Louis ? Kaye Boubou 380 km
Február 6: Kayes Boubou ? Wassadougou 270 km
Február 7: Wassadougou ? Georgetown 220 km
Február 8: Georgetown ? Kiang West National Park 180 km
Február 9: Kiang West ? Banjul 156 km

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sólyom nem ralizik | ZETApress

Szóljon hozzá!