ZETApress

hírportál

Húsvéti élményvonat Erdélybe

Első alkalommal közlekedik Húsvétkor vonat Budapestről egyenesen Székelyudvarhelyre, amely kiemelt jelentőségű az ott élő lakosok számára, ugyanis a szerelvény azon a Segesvár?Székelyudvarhely közötti pályaszakaszon zakatol végig, amelyet csak Székelygőzös néven emlegetnek a helyiek.

Húsvétkor Erdélybe száguld az Élményvonat egy újabb felejthetetlen utazásra. Történelmi tájak, folyamatos idegenvezetés, áfonyapálinka, kürtőskalács, városnézés Segesváron, Székelyudvarhelyen és Farkaslakán. Részvételi lehetőség a székelyudvarhelyi feltámadási körmeneten, kirándulás Csíksomlyóra, a Gyilkos-tóhoz és vacsora a parajdi sóbányában. A visszaúton locsoló bál a vonat Orfeum nevű zene-kocsijában és még egy városnézés is Gyulafehérváron.

A minden kényelmet kielégítő négynapos vonatkirándulás április 22-én, Nagypéntek reggel Budapest Nyugati-pályaudvarról indul a gyors regisztráció és egy kellemes welcome drink után. Szolnokon, és Békéscsabán felszállnak még néhányan és irány Segesvár! Az út Aradon, Gyulafehérváron és Déván vezet keresztül. Menet közben az idegenvezető folyamatosan mesél a történelmi tájakról az utasoknak.

Segesváron néhány órás városnézés, majd a Küküllő folyó völgyében zakatol tovább a vonat Székelyföld szívébe. Székely asszonyok áfonyapálinkával, kürtőskaláccsal kínálják végig az utasokat, a vonat személyzete pedig tojásfestéssel készíti elő az ünnepi hangulatot. A hét évszázados múltra visszatekintő Székelyudvarhely központjába begördülő szerelvényt rezesbanda fogadja, majd itt kerül sor az Élményvonat Hargita névre keresztelt kocsijának névadó ünnepségére.

A nagyszombati program kétféle kirándulásra várja az utasokat. A programokat látva nem is tűnik túl egyszerűnek a választás. Az egyik lehetőség, hogy városnézésre induljunk Székelyudvarhelyen és Farkaslakán, felkeressük a Borvíz múzeumot és meglátogatjuk Tamási Áron szülőházát és síremlékét.

A másik lehetőség, hogy Szászföld felé vesszük az irányt és Nagyszeben látnivalóinak megtekintése után a világörökség részét képező, jellegzetes szász várkastélyt keressük fel Berethalmon, majd megtekintjük a híres viscri-i (Szászfehéregyháza) erődtemplomokat. E csodálatos nap végén ritka és felejthetetlen élmény lehet a székelyudvarhelyi római katolikus templom éjféli feltámadási körmenetén részt venni.

Húsvétvasárnap ismét olyan helyeket kereshetünk fel, ahová az ember életében legalább egyszer biztosan el szeretne jutni, hogy azután legyen hová visszavágynia. Kirándulás Csíksomlyóra, a Gyilkos-tóhoz és a Békás szoroshoz. A vacsorát ezen az ünnepi estén a vonat utasai a világhírű Parajdi sóbányában fogyaszthatják el.

Húsvéthétfőn, a visszaút napján, az Élményvonat Locsolóbállal szórakoztatja az utasokat, melyet a vonat méltán népszerű, Orfeum nevű zenevagonjában rendeznek. A kiváló és változatos zenéről a Holiday Star zenekar gondoskodik. Az utazásra jelentkezni a weboldalon és a Nyugati pályaudvar 10-es vágánya melletti MÁV Nosztalgia Kft. jegyirodájában lehet. Az út kiemelt partnere a székelyudvarhelyi Küküllő Szálloda.

Szóljon hozzá!