ZETApress

hírportál

Miniszterek Ferihegyen

Félszáz európai közlekedési vezető Ferihegyen. Az Európai Unió 50 magas rangú szakterületi vezetője látogatott el Ferihegyre a közlekedési informális tanácsülés szakmai programjának keretében tegnap ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A résztvevők Völner Pál államtitkár vezetésével a magyarországi légiközlekedés fejlődését szolgáló legjelentősebb beruházásokat tekintették meg. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. az épülő SkyCourt csarnokot, a HungaroControl Zrt. pedig világszínvonalú radarrendszerét és saját fejlesztésű navigációs szoftverét mutatta be 19 ország és 3 szervezet képviselőinek.

Az Európai Unió tagállamainak közlekedési miniszterei a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat felülvizsgálatának politikai megvitatása céljából érkeztek Budapestre. A tárcavezetők a hálózattervezési módszertan és a finanszírozás terén várható változásokról mondhatják el véleményüket a mai, gödöllői informális találkozón.

Az esemény szakmai kísérőprogramján Völner Pál államtitkár, a Közlekedési Tanács soros elnöke kiemelte: a bemutatott fejlesztések részben közösségi forrásból, a TEN-T költségvetés támogatásával valósultak meg. Az utasok és járatok kiszolgálásának színvonala tehát közös európai erőfeszítés és munka eredményeként javul Magyarország legfontosabb repülőterén.

A Budapest Airport Zrt. összesen 261 millió euró, mintegy 75 milliárd forintértékben hajt végre beruházásokat a BUD Future program részeként Ferihegyen. E fejlesztések központi eleme a SkyCourt (Égi Udvar) nevű terminál épület, amelyet elsőként kerestek fel a találkozó résztvevői. ? A magyar mérnöki iroda tervei alapján felépült SkyCourt minőségi ugrást jelent az utasok kiszolgálásában. Nemcsak egyedülálló építészeti teljesítményt, hanem valódi utazási élményt is kínál már a földön ? hangsúlyozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. A fejlesztéshez az Európai Unió TEN-T költségvetése négymillió eurós támogatást nyújtott. Az új terminál épületet március 27-én vehetik birtokba az utasok.

A HungaroControl világszínvonalú repülőtéri radar-komplexumának megtekintése után a vendégek meglátogatták a magyar légiforgalmi szolgálat központját is. Szepessy Kornél elnök-vezérigazgató a társaság stratégiai törekvéseiről szólva elmondta: ? A HungaroControl élenjáró technológiáját és fejlesztéseit, gazdag oktatási, kutatás-fejlesztési tapasztalatait és kapacitását az európai integráció szolgálatába állítja, hogy a közép-európai régió legyen a legsikeresebb és leghatékonyabb FAB (légtérblokk) Európában ? tette hozzá. Az elnök-vezérigazgató vázolta a TEN-T program keretében hamarosan megépülő, ANS III légiforgalmi irányító központ és a hozzá kapcsolódó technológiai fejlesztések terveit is, amelyek Európa egyik legmodernebb légi navigációs központjává avathatják Budapestet.

A rendezvényen elhangzott: a légi-közlekedési ágazat prominensei március 3-4-én a hatékony, gazdaságos működést és a fenntartható fejlődést szolgáló Egységes Európai Égbolt integrációs program előrehaladásáról tárgyalnak majd Budapesten. A HungaroControl szakmai támogatásával szervezett magas szintű konferencia a magyar elnökségi időszak következő magyarországi eseménye lesz a közlekedés területén.

Az Egységes Európai Égbolt (SES)

Az Európai Bizottság által kezdeményezett Single European Sky célja, hogy javítsa az európai légiforgalmi irányítás nemzetközi versenyképességét és biztosítsa a légi-közlekedés fenntartható fejlődését. A program keretében összehangolják a nemzeti légi navigációs szolgálatok munkáját és a jelenleg még államhatárok mentén feldarabolt légteret nagyobb regionális egységekbe, úgynevezett funkcionális légtérblokkokba (FAB) integrálják. Magyarország 2013-tól a közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) tagja lesz Ausztriával, Csehországgal, Szlovákiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Bosznia-Hercegovinával együtt.

Szóljon hozzá!