ZETApress

hírportál

Magyar aktivisták bilincsben

Ma délelőtt magyar, román és osztrák Greenpeace aktivisták lezárták a román környezetvédelmi minisztérium főbejáratát. Az aktivisták élő láncot alkottak a bejárat lépcsőin és egy transzparenst helyeztek az ajtóra a következő feirattal: ?Tétlenség miatt zárva?. Tettüket azzal magyarázták, hogy a román környezetvédelmi miniszter, Sulfina Barbu még mindig nem tett semmit annak érdekében, hogy megakadályozza az újabb lehetséges környezeti katasztrófával fenyegető verespataki aranybánya illegális engedélyezési folyamatát.

A román rendőrség több mint másfél órán keresztül tehetlen volt az aktivistákkal szemben, végül a földön húzva vonszolták őket a rendőrségi autókba és a helyi őrsre szálítottak mindenkit. Később elengedték őket, fejenként ezerötszáz euró büntetést kiszabva rájuk.

A múlt hét csütörtöki békés demonstráció alkalmával a Greenpeace a verespataki Alburnus Maior egyesülettel karöltve adta át a román minisztériumnak az aranybánya engedélyezésének súlyos szabálytalanságait tartalmazó tiltakozó levelét, követelve, hogy még az első közmeghallgatás előtt állítsák le az engedélyezési folyamatot.

Szóljon hozzá!