ZETApress

hírportál

Cancun a Gödörben

ENSZ klímatárgyalás-szimuláció lesz 3-án, pénteken a Gödör Klubban a Védegylet Egyesület, a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és a Gödör Klub szervezésében ? tudatta a Greenpeace Magyarország.

Egy olyan ? a cancuni tárgyalásokkal párhuzamosan zajló ? ENSZ klímatárgyalás-szimulációt tartanak, ahol civil szervezetek, diákok által reprezentált országok részvételével a cancúni tárgyalásokra bocsátott dokumentum néhány pontját vitatják meg.

Annak érdekében, hogy a nyilvánosság minél szélesebb körben értesülhessen a rendezvényről és ezáltal a cancúni klímatárgyalásokról, azok tétjéről és Magyarország, mint uniós trojka-tag tárgyalási pozíciójáról, valamint a potenciálisan elérhető eredményekről, a két szekció közötti ebédszünetben, 1 órától fél 3-ig ismertetik tárgyalásuk aktuális állását, néhány meghívott politikus, nagykövet és civil álláspontját, valamint élőben kapcsolják Cancunt.

Megszólal Olajos Péter, a NEFMI zöldgazdaság-fejlesztési és klímapolitikai helyettes államtitkára. Az ebédszünetet továbbá színesítik egy táncperfomansszal, amelyben egy klímamenekült jegesmedve lesz az egyik főszereplő. A rendezvényben további együttműködő partnerek a Minority Rights Group és a Greenpeace Magyarország. A rendezvény védnöke Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Ombudsmanja. A rendezvényt a Gödör Klubban pénteken 10 és19 óra között tartják.

Információk a szervezőkről

A Gödör Klub zöld programjával igyekszik hozzájárulni a fenntartható művelődés és a szórakozás kultúrájának terjedéséhez. 2009-től a vendéglátásban, valamint a Klub belső és küldő helységeinek takarításánál a munkatársak szelektíven gyűjtik a szemetet, környezetbarát tisztítószerekkel tartják tisztán a helyet. A szóróanyagok, plakátok nyomtatása újrahasznosított papírra történik. Több mint egy éve üzemel kerékpárkölcsönző, idén már kerékpárműhellyel is kibővítve. A világítás energiatakarékos izzókkal történik, nyomógombos, víztakarékos csaptelepek csökkentik a Gödör ökológiai lábnyomát. Emellett a Klub számos környezettudatosságra ösztönző programot szervez, illetve fogad be és hív meg környezetvédő civil szervezeti programokat. Jelenleg a a visszaváltható re-pohár program. beindítása van folyamatban.

A Védegylet sokszínű ökopolitikai szervezet. Túllép a hagyományos ?zöld? környezetvédelmen, tevékeny a Zengőtől a nemzetközi kereskedelem témájáig, a fenntartható mezőgazdaságtól az egészségügyig. Azért küzd, hogy Magyarországon a demokrácia ne csak papíron létezzen és az emberek az őket közvetlenül érintő döntésekről információkat kaphassanak és azokat alakíthassák.

Az Egyesület feladatának tekinti a közvélemény tájékoztatását, a döntéshozók meggyőzését, a Jövő Nemzedékek képviseletét és a részvétel kultúrájának erősítését. Ennek érdekében a Védegylet munkatársai törvénytervezeteken dolgoznak, szakmai állásfoglalásokat és tanulmányköteteteket készítenek és támogatják a helyi közösségek fellépését a természeti és kulturális örökség védelmében. A Védegylet emellett jogi tanácsadást ad és szemléletformáló tevékenységet végez.

A Magyar ENSZ Modell Diákegyesület Közép- és Kelet-Európában elsőként alakult meg 1997-ben az ENSZ modellezés meghonosítására. Felkészítést nyújt az általa delegált résztvevőknek a külföldi modellező konferenciákra, valamint saját modellező konferenciákat bonyolít le.

Oktatási-ismeretterjesztő tevékenységével a szakmai teameket (pl. Közel-Kelet team), illetve az UNESCO aktuális tevékenységével foglalkozó középiskolás levelező versenyeket koordinálja. Az ENSZ Modell egyedüli magyarországi tagja a Making Commitments Matter mozgalomnak és szerepet vállal a Fiatalok Lendületben Program keretében pl. az Európai Önkéntes Szolgálatban (EVS) valamint az Ifjúsági Cserékben. Emellett az ENSZ Gyermek- és Ifjúsági Delegáltja Program lehetőséget biztosít az ENSZ munkájában való részvételre.

Szóljon hozzá!