ZETApress

hírportál

Türk Szeged díszdoktora

Az SZTE díszdoktora lett ma Danilo Türk szlovén köztársasági elnök Szegeden. ? A sikeres egyetemek hozhatják meg a sikert az ország számára is ? hangsúlyozta Szabó Gábor rektor a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából rendezett ünnepi szenátusülésen.

A Szlovén Köztársaság elnöke Schmitt Pál, magyar államfő meghívására tett tegnap és ma hivatalos látogatást Magyarországon. Avatását követően előadást tartott Responsibility to Protect: old ideas and new beginnings címmel az egyetem Jogi Karán. Útjára elkísérte felesége, Barbara Miklič Türk asszony.

Szegeden ma számos kitüntető címet és elismerést adtak át. ? Még a tragikus történelmi pillanatokban is vannak reményt keltő momentumok. Ilyen reményteli pillanat volt egykor az egyetemalapítás is Szegeden, ami bizonyos szempontból szerencsés pillanatban történt, hiszen találkozott a város anyagi áldozatvállalása és egy államférfi, Klebelsberg Kunó akarata ? fogalmazott ünnepi beszédében Szabó Gábor rektor. Hozzátéve: e két szándék egybeesése hozta létre a viharos sorú egyetemet.

A Szegedi Universitas nagyon gyors fejlődésnek indult, ennek eredményeként született meg rövidesen ? számos más tudományos eredmény mellett ? a mindmáig egyetlen, Magyarországon végzett munkáért elnyert Nobel-díj, Szent-Györgyi Albert elismerése. Ezt az időszakot követően az egyetem bár erős maradt, nemzetközi kapcsolataiban törés következett be. A ?80-as évektől kezdve a szegedi felsőoktatás azonban visszatért ahhoz az örökséghez, melyre mindannyian büszkék vagyunk, s nemzetközileg is elismert egyetemmé vált az SZTE ? mondta a rektor.

A felsőoktatási intézmény elnyerte a kutatóegyetemi címet, s ezért is egyre fontosabbá válnak nemzetközi kapcsolatai. Ahogy Klebersberg idejében, újra egyetlen lehetőség áll az ország előtt: a kultúra és a tudomány. Komoly kihívás ez a Szegedi Tudományegyetem számára: sikeresnek kell lennünk, ahogy a többi hazai felsőoktatási intézménynek is, s ez elhozhatja az ország sikerét is ? közölte a professzor.

Az Egyetem Napján a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Dísztermében rendezett ünnepi szenátusülésen részt vett Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Dux László, a tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Szabó Gábor, az SZTE prorektora, a testület tiszteletbeli elnöke, Darja Bavdaz Kuret, Szlovénia budapesti nagykövete, Szent-Iványi István, a Magyar Köztársaság ljubljanai nagykövete, Radován Pejovni, a ljubljanai, Miroljub Grozdanovics, a nisi, Csiba Péter, a Selye János Egyetem, valamint Kozma Gábor, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora.

Az ünnepségen Doctor Honoris Causa kitüntető címet kapott Danilo Türk jogászprofesszor, a Szlovén Köztársaság elnöke, Ursula Ravens német orvosprofesszor, Frédéric Barbier francia könyvtörténész, Forró László, a Lausanne-i Műszaki Egyetem fizikusprofesszora és Erich Kleinpeter német gyógyszerészprofesszor. Senator Honoris Causa kitüntető címben részesült Liisi Sevón, a turkui egyetemről és John Beumer, az Amerikai Egyesült Államokból érkezett fogorvosprofesszor.

Az egyetemen végzett oktatási és kutatás eredményeiért Pro Universitate-díjjal ismerték el Dékány Imre, Hatvani László, Paczolay Péter és Rácz Béla munkáját, s Posthumus Pro Universitate díjban részesült Veres József, a szegedi jogtudományi kar korábbi dékánja.

A Klebelsberg Kunó-díjjal járó emlékérmet és díszoklevelet vehette át Keveiné Bárány Ilona, Bodosi Mihály, Mészáros Rezső, a Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatában részesült Solymosi Frigyes és Varró Vince. A Professor Emeritus kitüntető címmel ismerték el Bernáth Árpád és Makk Ferenc munkáját. Az ünnepségen vehette át főiskolai tanári kinevezését Krész Miklós, Viskolcz Noémi és Monostori Tamás.

Szóljon hozzá!