ZETApress

hírportál

Erdélyi romantika

Rékasi Károly Wass Albert bőrébe bújik: egy különleges szerepre készül Koltay Gábor rendezésében. A színész és felesége, Détár Enikő egy romantikus utazás során fedezte föl Wass Albert diákéveinek színhelyét, Kolozsvárt ? tudatta a Red Lemon.

Rékasiéknál ritkaságszámba megy, ha a férj és a feleség közösen tud elutazni a gyerekek nélkül. Nemrégiben azonban a két elfoglalt színész addig-addig nézegette határidőnaplóját, mígnem sikerült időpontot találniuk arra, hogy együtt utazzanak el Wass Albert életében meghatározó szerepet betöltő városba, Kolozsvárra, ahonnan a színész rengeteg szép emléket őriz, s ahonnan Koltay Gábor rendezővel együtt ihletett meríthetett a készülő Wass Albert estjeihez. A fotókat Nagy Botond készítette.

Rékasi Károly és Détár Enikő csodálatos őszi utazása nem pusztán a pihenésről szólt, a színész ugyanis teljes erőbedobással készül Wass Albert estjére, amelyet december 17-én mutatnak be a Thália Stúdióban. A Szerelmem, Erdély című előadás alapjául az író nagy szerelmeihez írott levelei szolgálnak, amelyeket Koltay Gábor rendező állított össze.

Az est további érdekessége, hogy nagy szerepet kapnak a szintén Koltay által rendezett Adjátok vissza a hegyeimet című filmből készült montázsok. Ez az az alkotás, amelynek forgatásakor Rékasi Károly számos szép emlékkel gazdagodott, s amelyeket most végre megmutathatott feleségének is.

Az Adjátok vissza a hegyeimet forgatása után annyit lelkendeztem Encinek Kolozsvárról, hogy már akkor megfogadtam, egyszer mindenképpen elviszem oda. S most hihetetlen volt látni, ahogyan hozzám hasonlóan őt is megrendíti az a sok szép látnivaló, illetve a tudat, hogy tulajdonképpen a magyar költészet fészkének számító városban járunk ? árulta el Kari, aki Dsida Jenő sírját is megmutatta feleségének a Házsongárdi temetőben.

Rékasi Károly Wass Albert estjét decembertől havonta kétszer láthatja a Thália Stúdióban a közönség, akinek a színész pozitív életszemléletet szeretne átadni. ? Mindenkinek joga van a boldog és harmonikus élethez, ám a pozitív ingerek befogadásához elengedhetetlen, hogy legyen fülünk, szívünk és szemünk. Úgy gondolom, hogy Wass Albert versei megnyitják azokat a csatornákat, amelyekkel észrevehetjük az olyan apróságokat, mint például a hulló színes őszi falevelek, vagy tavasszal a virágzó pipacs ? árulta el a színész, akinek célja, hogy közönségének megtanítsa, hogyan lehet értékelni az apró örömöket.

Szóljon hozzá!