ZETApress

hírportál

Mennyit ér a természet?

A természet értékének felbecsülése a tegnap kezdődött biodiverzitás csúcstalálkozó egyik fő feladata lesz ? tudatta a WWF.

Csaknem minden nemzet képviselteti magát Japánban, a Nagoyában folyó konferencián, ahol nem csupán új célokat kell kitűzni a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására, hanem a célok eléréséhez szükséges módszerekben és a megfelelő erőforrások biztosítása terén is egyezségre kell jutni.

A világ leginkább azt várja Nagoyától, hogy megszülessenek azok az egyezmények, amelyek megállítják az élővilág gazdagságának drámai csökkenését és az életet fenntartó rendszerek folyamatos pusztulását ? mondta Jim Leape, WWF nemzetközi igazgatója.

Mindenekelőtt fontos szempont, hogy az egészségesen működő ökoszisztémák által nyújtott felbecsülhetetlen értékű szolgáltatásokat gazdasági szempontból is értékeljük. Árcédulát kell tűznünk a természet által létrehozott olyan ?termékekre?, mint a tiszta levegő, ivóvíz, termékeny talaj, vagy a genetikai erőforrások ? folytatta az igazgató.

A Biológiai Sokféleségről szóló Egyezményt aláíró 193 ország ? a világ csaknem valamennyi nemzete ? 2002-ben megegyezett abban, hogy 2010-re jelentősen mérsékelni fogják a biodiverzitás csökkenését.2010 májusában az egyezmény titkárságának jelentése szerint azonban a célkitűzések nagy része nem teljesült, így például. a veszélyeztetett fajok ötödének védelmét sem értük el.

A WWF az elmúlt héten adta ki Élő Bolygó Jelentését, amely a Föld egészségi állapotát mutatja. A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a világ jelenleg másfél bolygónyi erőforrást használ fel. Az Élő Bolygó Index ? a biológiai sokféleség elfogadott mérőszáma ?30%-os globális csökkenést jelez 1970 óta.

A kormányok egyszerűbb, nem radikális lépésekkel is áttörést hozhatnának, ha például befagyasztanák az olyan támogatásokat, amelyek a természeti erőforrások túlhasználatát idézik elő ? jelentette ki Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. ? A túlhalászat erre egy igen jó példa, a világ teljes halászflottája ugyanis két és félszer nagyobb kapacitással rendelkezik, mint amennyi halat a tengerek biztosítanak.

Az erdőirtás problémaköre is fajsúlyos kérdés lesz a találkozón, a WWF a ?zéró nettó erdőirtás 2020-ra? célkitűzés támogatásával javasolja az egység megteremtését, mely pontosan azt takarja, hogy legalább annyi erdőt telepítsünk globálisan, mint amennyit az erdőirtás következtében elveszítünk. ? A klímaváltozás hatásainak is a változatos, egészséges ökoszisztémák képesek leginkább ellenállni ? mondta Jim Leape. ? Ez a találkozó lehetőség arra, hogy hidat építsünk a biodiverzitással, fejlődéssel és klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi egyezmények közé ? folytatta az igazgató.

A WWF a védett területekkel kapcsolatban javasolja, hogy célként tűzzük ki a 20 százalékot 2020-ra. Ennek értelmében minden szárazföldi és tengerparti ökoszisztéma gazdagságának megőrzéséhez azok legalább 20%-át védett területté kell minősíteni. ? Magyarországon is első számú feladat, hogy a védelemre kijelölt területeken valóban az élővilág és a természeti folyamatok védelme kapjon elsőbbséget, ne a gazdasági tevékenységek. Máskülönben Magyarországon is a fajgazdagság további csökkenése várható ? mondta Figeczky Gábor.

Szóljon hozzá!