ZETApress

hírportál

Magyar zongoraszó a zsinagógában

Klukon Edit és Ránki Dezső a new york-i Angel Orensanz Center termében adnak közös koncertet a New Yorki Magyar Kulturális Intézet szervezésében november 28-án, szerdán. Az Angel Orensanz Center New York egyik legnépszerűbb helye, legyen szó házasságkötésről, előadásról, vagy éppen koncertről. Az 1849-ben épült zsinagóga a második világháború végétől egészen 1986-ig szinte üresen állt, amikor is Angel Orensanz vásárolta meg azzal a szándékkal, hogy kulturális központot nyit. Azóta az épület olyan előadóknak adott helyet, mint Lou Reed, Whitney Houston, Norman Mailer, Arthur Miller, a Kronos Quartett Jacques Derrida vagy Spike Lee.

Szerdán két magyar zongorista lép fel a Norfolk Streeten az Angel Orensanz Centerben a New York-i Magyar Kulturális Intézet programja keretében. Klukon Edit és Ránki Dezső, a Liszt Ferenc Zene Akadémián végeztek, azóta jelentős hazai és nemzetközi sikereket hagyva maguk után. Klukon számos elismert énekessel dolgozott, mint Gulyás Dénes, Polgár László, Lucia Popp és Ruth Ziesak, de az utóbbi időben a szóló darabok felé fordult érdeklődése, különös tekintettel Liszt és Haydn műveire. Ránki a Kossuth díj mellett más nemzetközi díjakkal is büszkélkedhet, Klukon Edittel 1985 óta lépnek fel együtt. A duó a klasszikusok mellett a kortárs művészet felé is hajlik, gyakran játszanak két zongorás darabokat Dukay Barnabástól is. Az Angel Orensanz Centerben november 28-án Liszt Via Crucis zongora duettje mellett Erik Satie Socrate című művéből adnak elő.

Gyurcsány Ferenc fogadta a Zsidó Világkongresszus elnökét

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalában fogadta Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus idén nyáron megválasztott elnökét, valamint a Világkongresszus és a MAZSIHISZ vezető tisztségviselőit, tudatta a Kormányszóvivői Iroda. A miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének érdeklődésére a magyarországi antiszemita és szélsőjobboldali megnyilvánulásokat elutasítva kifejtette: a magyarság túlnyomó része osztja az Európai Unió alapvető értékeit, amelyekbe nem fér bele az antiszemitizmus, és elutasít mindenfajta faji, vallási diszkriminációt. A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a demokrácia védelme megköveteli bizonyos szélsőséges nézetek terjesztésének jogi korlátozását. A kormány ennek szellemében nyújtotta be az Országgyűlésnek a diszkrimináció és gyűlöletkeltés elleni törvény tervezetét.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a magyar társadalom érdeke, hogy a magyarországi zsidó közösség tradícióit, kultúráját megőrizve és gazdagítva biztonságban éljen, boldoguljon és alkosson Magyarországon. A kormány az oktatás és a felvilágosítás eszközeivel kíván hozzájárulni, hogy értékeink kölcsönös megismertetésével erősítsük az egymás iránti bizalmat és megbecsülést. A Zsidó Világkongresszus vezetőit a miniszterelnöki találkozó után fogadta Medgyessy Péter volt miniszterelnök is, aki rövid tájékoztatást adott a magyar politikai közéletről, a reformok alakulásáról.

Szóljon hozzá!