ZETApress

hírportál

Attila Bakuban

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára részt vett az Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban tartott összeurópai sportminiszteri értekezleten ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A nagy európai sportminiszteri konzultáció előkészítését az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 2007-ben létrehozott Bővített Sport Részegyezmény, az EPAS végzi. A mára 33 európai tagállamot számláló EPAS-hoz Magyarország az elsők között csatlakozott.

Az Európa Tanácsban folyó sportegyüttműködés külpolitikai és sportszakmai szempontból jelentős. Lehetővé teszi a hasznos és aktuális információk megszerzését, valamint a magyar sportkormányzat előremutató kezdeményezéseinek európai szintű bemutatását is.

A sportminiszterek mai értekezletükön kiemelten foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy a sporteredmények manipulálása miként védhető ki. Megvitatták a sportolói vízumok problémáit, valamint az aktuális összeurópai sportpolitikai kérdéseket. Ez utóbbi témakörön belül a résztvevők meghallgatták a sportot érintő két Európai Egyezmény ? a Dopping Elleni, valamint a Nézőtéri Vandalizmus Elleni Európai Egyezmények ? megvalósításáról szóló jelentéseket.

Az állami vezetők áttekintették az európai kormányok és a WADA kapcsolatát, végezetül pedig az Európa Tanács és az európai Unió együttműködését. Az értekezlet során eldőlt, hogy újabb két évig, a WADA Végrehajtó Bizottságában az európai kormányokat Jaime Lissavezky spanyol sportállamtitkár képviseli majd.

Czene Attila, a magyar küldöttség vezetőjeként a konzultáción elhangzó felszólalásában kiemelte, hogy Európa kormányainak fel kell lépniük a sport tisztaságát fenyegető veszélyekkel szemben, amelyek közül a legsúlyosabb a dopping és az eredmények manipulációja. ? Ebben a harcban együtt kell működnie a kormányzati és a nem-kormányzati oldalnak. Tapasztalataink egyeztetésére jó fórum az Európa Tanács által a civil oldal bevonásával létrehozott tanácskozó testületet. A Lisszaboni Szerződés 165-ös pontja sport-együttműködési kérdésekben az Európa Tanácsot, mint az EU fontos partnerét nevesíti. Hiszem, hogy ez az együttműködés további számos lehetőséget rejt, így a hagyományosan erős összeurópai sportegyüttműködés új lendületet kaphat a Sport Részegyezménynek köszönhetően ? zárta beszédét a NEFMI sportért felelős államtitkára.

Szóljon hozzá!