ZETApress

hírportál

Buddha hegyei ? Tibet lelke

Tizenéves, fiatal buddhista szerzetesnők, akiknek van bátorsága szembeszállni a kínai betolakodókkal; gyermekek, akik istenek reinkarnációi; hős ifjak, legendás öregek, kínvallatók, bölcs remeték, korrupt rendőrök és nomád harcosok ? megannyi megrázó és felemelő történet.

A Buddha hegyei Tibet megdöbbentő, tragikus újkori története. Átütő erejű, tényfeltáró alkotás, amelyben a szerző lebilincselő képet fest Tibet ellenállásáról, hitéről és lelkéről. Két fiatal buddhista szerzetesnő igaz története, akik a menekülők egy csoportjához csatlakoztak, hogy gyalog átkeljenek a világ legmagasabb hegységén, a Himaláján.

Javier Moro: Buddha hegyei ? Tibet lelke című könyve a Dalai Láma élettörténete, aki életét annak szenteli, hogy a remény lángja ne aludjon ki. A mű azonban mindenekfölött annak a bizonyítéka, hogy a durva erőszak nem tudja elpusztítani az emberi szellemet és hitet. A mű a hétvégi lámalátogatásra időzítve a Sambhala Fordítóműhely Bódhiszattva Kiadó gondozásában jelent meg Bartha Éva fordításában.

A szerzőről és könyveiről

Javier Moro Lapierre (Madrid, 1955) igen fiatalon kezdett el írni hazai és külföldi folyóiratokba, újságokba. Kutatóként működött közre Dominique Lapierre és Larry Collins több könyvénél. A Ramón J. Sender művén alapuló Valentina és Crónica del alba (A hajnal krónikája) című filmek forgatókönyvírója és társproducere. Hat évet töltött el az Egyesült Államokban film- és televíziós projektek kidolgozásával, ahol olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ridley Scott.

Első könyve, a Senderos de libertad (A szabadság ösvényei) (Seix Barral, 1992), az Amazonas-vidéki erdők védelméért folytatott harcról szól. Eddig nyolc kiadást ért el Spanyolországban és négyet Latin-Amerikában. Második könyve, az El pie de Jaipur (A jaipuri faláb) (Planeta/Seix Barral, 1995), már a hetedik kiadásnál tart, és Franciaországban is kiadták. Megrázó elbeszélés az emberi megpróbáltatások leküzdésének képességéről.

A Las montanas de Buda (Buddha hegyei) (Planeta/Seix Barral, 1998) Tibetben, Nepálban és Indiában folytatott két éves kutatómunka eredménye, a tibeti dráma nélkülözhetetlen tanúbizonysága. La mundialización de la pobreza (A szegénység világméretű elterjedése) című tanulmányát ? amelyben a harmadik világról kialakított észrevételeit összegzi ? a Galaxia Gutenberg Kiadó publikálta 1999-ben.

2001-ben jelent meg Dominique Lapierre-rel közösen írt könyve, az Era medianoche en Bhopal (Éjfél után öt perccel Bhopalban), minden idők legnagyobb ipari katasztrófájának története. Ez a könyv magyarul is megjelent az Etoile Kiadó gondozásában. Legutóbbi kötete a Pasión India (Indiai szenvedély) (Seix Barral, 2005) Anita Delgado spanyol táncosnő története, aki Kapurthala maharadzsájához ment feleségül. Spanyolországban ebből a könyvből több mint 400 ezer példányt adtak el. Magyarországon a Palatinus Kiadó gondozásában jelent meg 2006-ban. A megfilmesítés jogát Penélope Cruz és Sogecable vette meg. A szerző összes könyvét több nyelvre lefordították. Továbbra is kitartó lelkesedéssel dolgozik spanyol és európai újságoknak, folyóiratoknak.

Szóljon hozzá!