ZETApress

hírportál

Nem vagyunk kollektív bűnösök!

A magyar kormány elutasítja a kollektív bűnösség elvét, sajnálatosnak, a két ország közös érdekeivel és az Európai Unió elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament döntését a Benesi Dekrétumok megerősítéséről, közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid a miniszterelnök szavait tolmácsolva hozzátette, Magyarország a megbékélés pártján áll a feszültségkeltéssel szemben, ezért nem támogat olyan lépéseket, amelyek ezzel ellentétesek.

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a Benesi Dekrétumok közösségeket sújtó részei igazságtalanok voltak. Gyurcsány Ferenc sajnálatosnak tartja ezért a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa által A szlovákiai viszonyok második világháború utáni rendezéséről szóló háború utáni dokumentumok érinthetetlenségéről című határozatának elfogadását.

A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy az Európai Parlament 2002-ben készült jogi véleménye világos útmutatást ad ilyen esetekre. A szerint ugyanis nem lehet csorbítani az európai állampolgárok jogegyenlőségét, s ha a múltban ettől eltérő döntés született volna, azt célszerű kritikával illetni és meghaladni. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormányfő úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban: a szlovák parlament mai határozatából nehéz megérteni, hogy az azt megszavazó pártok miként szándékoznak meghaladni a korábban alkalmazott kollektív bűnösség elvét.

Miközben a két kormányfő a hídépítésben állapodott meg, s a többség mindkét országban a jövőbe mutató kapcsolatépítést igényli, most a múltba forduló gondolat látszik felülkerekedni. Ez nem segíti a történelmi sebek begyógyítását, mondta Gyurcsány Ferenc. A tájékoztatás szerint hozzátette még, hogy meggyőződése szerint nem a múltbéli büntetések megerősítésére, hanem a bizalomépítésre és kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség a két ország kapcsolataiban.

V4 csúcs Keszthelyen

Tegnap az államfők hivatalos katonai tiszteletadás mellett megérkeztek a keszthelyi Festetics Kastélyhoz, s megkezdték az első plenáris tárgyalást a könyvtárban, ahol az Unióban eltöltött első három év tapasztalatait értékelték. Ennek keretében hangsúlyozták a visegrádi együttműködés jelentőségét az elért eredmények tükrében, valamint kitértek azokra a területekre is, ahol a V4 együttműködés nem bizonyult elégségesnek, fejlesztésre szorul, adta hírül az államfő Sajtóirodája.

Az államfők egyetértettek abban, hogy országaik közös fellépése, a lehetőségek figyelembevételével, minél több területre terjedjen ki. Fontosnak tartották, hogy olyan kérdésekben, mint például az EU pénzügyi perspektíva küszöbön álló felülvizsgálata, fogalmazódjon meg közös álláspont, így az uniós elosztási rendszer átalakításában a visegrádi négyek együttes fellépése jobb tárgyalási pozíciót teremthet számukra. A tanácskozás után az elnökök feleségeikkel együtt zenei programmal egybekötött balatoni sétahajózáson vettek részt, majd ma további plenáris és kétoldalú tárgyalásokra kerül sor.

Szóljon hozzá!