ZETApress

hírportál

100% megújuló Európa

2050-re az európai áramellátás 97%-át és a teljes energiafelhasználás 92%-át tudnánk megújuló forrásokból biztosítani már a szélerőművek, napelemek és egyéb technikai eszközök jelenlegi fejlettségi szintjén is ? tudtuk meg Vígh Alextől.

Mindezt az az új tudományos vizsgálatsorozat tárta fel, mely a Nemzetközi Energia Ügynökség adataiból kiindulva a Greenpeace, az Európai Megújuló Energia Tanács (EREC) és a Német Űrhivatal Műszaki Termodinamikai Intézetének (DLR) együttműködésével készült. A Greenpeace tegnap egy időben mutatta be a jelentést Brüsszelben és a budapesti a L´Office zöld irodaházban.

Az Energia (Forradalom) tanulmánysorozat harmadik jelentése azt tárgyalja, hogy miként lehetséges a szennyező és véges energiaforrások radikális kiváltása, és hogy a megújulók térnyerése milyen gazdasági előnyöket tartogat számunkra.

A többi uniós energia-forgatókönyvvel összehasonlítva az Energia (Forradalom) sajátossága, hogy bár kiemelt figyelmet fordított a számítások alaposságára és a következtetések indokoltságára, igen erőteljes és valóban környezetbarát forgatókönyvet tudott vázolni. Az Energia (Forradalom) ezen túl az energiaforrások biztonságos és kiegyensúlyozott arányával lehet jó példa a fenntartható Európa számára.

Stoll Barbara, a Greenpeace Magyarország kampányosa elmondta: ? 40 évvel ezelőtt a megújuló energiaforrások használata csupán álom volt, ma a valóságot jelentik. 40 év múlva pedig ez lesz a természetes, és unokáink az életüket teljes mértékben a zöld energiára alapozhatják. Háborúzni az olajért, kaparni a kőszénért és a maradék uránércért, a veszélyes nukleáris energia sugárszennyezései, a lerakók körüli botrányok már csak a múlt emlékei lehetnek.

A budapesti sajtótájékoztatón Emily Rochon, a Greenpeace International szakértője szerint ? a törekvés a 2050-ben megvalósuló 100%-ban megújuló energiafelhasználás irányába nemcsak az éghajlat védelme miatt fontos, hanem gazdaságilag is előnyös. A kőszén és a nukleáris energia veszélyesek és növelik energiafüggőségünket, míg a megújulók segítségével új technológiafejlesztések valósulhatnak meg, munkahelyek százezrei teremthetők és nagyobb lesz az energiabiztonság. Az Európai Tanácsnak meg kell vizsgálnia az Energia (Forradalom) előnyeit és kivitelezhetőségét. ? Stoll Barbara ehhez annyit tett hozzá, hogy Kelet-Európában, ahol a szomszédos országok nem haboztak a fél ország fűtését biztosító gázvezetéket nyomásgyakorlási céllal elzárni, a megújulók terjesztése nemzetbiztonsági kérdés is.

Ahhoz hogy az Energia (Forradalom) megvalósuljon, az EU-nak teljesítenie kell az éghajlatváltozás elleni vállalásait, fel kell függesztenie a fosszilis energiahordozók óriási mértékű támogatását, valamint aktívan támogatnia kell egy erős és tiszta gazdaság megteremtését.

Szóljon hozzá!