ZETApress

hírportál

Új ipari parkokat!

Európai átfogó ipari park fejlesztési stratégia megalkotása sürgető feladat. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGBSZ) ipari szerkezetváltási tanácsa Tóth János előterjesztésében úgy határozott, hogy európai szintű átfogó ipari park fejlesztési stratégia megalkotását sürgeti.

A magyar ipari parkok fejlődésére is kedvezően hatna, ha az Európai Unió az EU 2020 stratégia részeként programot fogadna el az ipar, tudományos és az innovációs parkok fejlesztésére ? mondta Tóth János, az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület (IPE) elnöke az MTI-nek.

Az IPE elnöke büsszeli tárgyalásai után hazatérve tájékoztatta nemzeti hírügynökséget, melynek anyagát több napolap és on-line média is átvette.Elmondta: az ipari patkok jelentős gazdasági súlyt, térségfejlesztő lehetőséget jelentenek az eddigi adatok szerint is, s ez igaz a jövőbe tekintve is. Ugyanis számításuk szerint Magyarországon a meglévő ipari parkokban az elkövetkező tíz évben mintegy 250 ezer új munkahely teremtésére van lehetőség.

Az IPE becsült adatai szerint ugyanis 2009-ben 210 ipari park volt Magyarországon 11,5 ezer hektáron. A parkok beépítettségének mutatója 56 százalék. A parkokba települt vállalkozások száma 3700-ra tehető, és mintegy 210 ezer embert foglalkoztatnak. Az itt működő vállalkozások árbevétele tavaly már tízezer-milliárd forint volt, ebből az export hatezer-milliárd forintot tett ki, ellenben az export aránya a múlt évre 69 százalékra csökkent az 1997-es 83 százalékról.

Tóth János ? aki az EGBSZ magyar tagja ? hangsúlyozta: egy európai iparipark-fejlesztési stratégia segítené a meglévő adottságok kihasználását a válság kezelésben, a gazdasági növekedés beindításában ? tudta meg Lindenberger Tamás.

Kiemelte: a jövőben nemcsak az ipari parki infrastruktúra kiépítését, hanem a betelepült cégeknek nyújtandó szolgáltatást is támogatni kellene. Az IPE elnöke utalt arra, hogy jelenleg a regionális operatív programokban jelentős összeg áll az ipari parki infrastruktúra kiépítésére. Ahhoz viszont, hogy a 2013. utáni európai uniós költségvetési ciklusban is legyen fejlesztési forrás erre a célra, szükség lenne hosszú távú koncepcióra, egy európai uniós iparipark-fejlesztési stratégiára.

Szóljon hozzá!