ZETApress

hírportál

Namíbiai vadászat

Vadászat a Kordylewski-porholdra Namíbiában. Magyar kutatóknak az afrikai sivatag tiszta éjszakai égboltján ismét sikerült megerősíteniük a rejtélyes csillagászati jelenség létezését – tudatta az ELTE Kommunikáció. Fotóink Horváth Gábor felvételei.

Az eredményhez egyedülálló polarizációs távcsövük segítségével jutottak, amelyet kifejezetten a bolygóközi por poláros szórt fényének namíbiai vizsgálatához fejlesztettek ki. Az 1. ábrán Namíbia Atlanti-óceáni partvidékének jellegzetes vörös homokdűnéi láthatók.

A 2. ábrán az Isabis Asztrofarm két épülete (A) és a mögöttük lévő terület 8 teleszkóposzloppal, melyek közül a képen csak 6 látszik (B). A közelebbi középső oszlopra már föl van szerelve a kutatók polarizációs teleszkópja. Távolabb az épülő űrszemétfigyelő orosz állomás két fehér épülete látható.

A 3. ábrán a magyar fejlesztésű, hordozható képalkotó polariméteres távcső az Isabis Asztrofarm egyik teleszkópállványán látható. A Kazimierz Kordylewski lengyel csillagászról elnevezett porhold hagyományos fényképezéssel (fotometriával) csak alig, képalkotó polarimetriával viszont hatékonyan észlelhető az éjszakai, felhőmentes égbolton.

Ha két, egymás körül keringő égitest úgynevezett L4 és L5 Lagrange-féle librációs pontjainak egyikébe helyezünk egy porszemet, akkor az a két égitesttel teljes szinkronban kering, s ha kissé ki is mozdul onnan, akkor is a pont közelében marad, egyfajta mechanikai csapdába esve. Az égi porszívóként működő két egyensúlyi (stabil) librációs pont az idők során összegyűjti a bolygóközi port, amely a dinamikusan változó két Kordylewski-porholdat alkotja. A porholdakon szóródó napfény poláros, ezért e holdak képalkotó polarimetriával jól kimutathatók és tanulmányozhatók.

E porholdakat az 1960-as években fedezték fel, ám kettőt közülük sokaknak nem sikerült még fotometriával sem megfigyelni, így a csillagászok között eluralkodott az a nézet, hogy talán mégsem léteznek. A szkepticizmust fokozta, hogy a Nap gravitációs hatása megbontja az L4 és L5 pontokbeli tömegek stabilitását, ami ellehetetlenítheti a porholdak hosszú távú fönnmaradását. Képalkotó polariméteres távcsővel magyar kutatók (Slíz-Balogh Judit, Horváth Gábor, Mádai Attila, Sári Pál és Barta András) 2017 és 2022 között elsőként észlelték az L4 és L5 Kordylewski-porholdak polarizációs mintázatait, igazolva ezzel a létüket.

A kedvezőtlen magyarországi asztroklíma miatt évekbe telt, míg Slíz-Balogh Judit badacsonytördemici magánobszervatóriumának polarizációs teleszkópjával mérni tudták a bizonyításhoz szükséges optikai jeleket. A vadászat színhelyéül a kutatók ezért olyan régiót kerestek, ahol kisebb a fényszennyezés és gyakoribb az aeroszolszegény, felhőtlen éjszakai égbolt. Így esett választásuk Namíbiára (1. ábra), ahol 2020-ban az 1800 méter magasan elterülő Khomas-fennsíkon épült ki az Isabis Asztrofarm Joachim Cranz magánbirtokán (2. ábra).

Az ötfős magyar kutatócsoport (Horváth Gábor fizikus, Slíz-Balogh Judit csillagász, Mádai Attila, Sári Pál és Mitró Ilona gépészmérnökök) 2023. július 18-a és augusztus 17-e között éjjelente végzett csillagászati polarizációs méréseket a birtokon. Első eredményként sikerült lencsevégre kapniuk az L5 porhold polarizációs mintázatait. Az eredményről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban számoltak be.

A mérésekhez különleges távcsőre is szükség volt, ezért a 2022-ben alakult HUN-REN-ELTE Asztropolarimetria Kutatócsoport felépített egy speciális polarizációs távcsövet. Az egykamerás, forgóanalizároros képalkotó teleszkóp (3. ábra) különlegessége, hogy nem helyhez kötött, könnyen hordozható és látómezeje két nagyságrenddel nagyobb a földi polariméteres távcsövekénél. Jelenleg egyedül a magyar kutatók rendelkeznek ezzel a típusú távcsővel, amelynek továbbfejlesztett változatát legalább négyszer tervezik még használni az Isabis asztrofarm magyar mérőkampányain.

Az Asztropolarimetria Kutatócsoport 66 hónap futamidejű, Hordozható képalkotó polariméteres csillagászati távcső építése és a Föld kedvező asztroklímájú területein történő alkalmazásai, különös tekintettel a Kordylewski-porholdakra című kutatási programját a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat HUN-REN-ELTE-0116607 pályázata támogatja.

Szóljon hozzá!