ZETApress

hírportál

Új Átrium Aradon

Megnyílt Arad első nagyméretű bevásárlóközpontja. Március 23-án, kedden 17 órakor hivatalosan megnyílt az Átrium Center. A modern és elegáns bevásárlóközpont a budapesti WestEndhez hasonlóan a legfontosabb dél-erdélyi vasúti csomópont, az aradi központi pályaudvar mellett helyezkedik el. A megnyitón Török Judit járt.

A projektben a szakma elismert képviselői vettek részt, köztük a fejlesztésért és üzemeltetésért felelős, budapesti és bukaresti székhelyű Átrium Center, a kivitelezést fővállalkozóként bonyolító Arcadom Zrt, valamint a szintén budapesti székhelyű Casiopea Group építész iroda.

Az újonnan megnyílt üzletközpontban széleskörű kínálat várja a látogatókat: számos divat-, sport- és elektronikai üzlet mellett kávézók, éttermek, szolgáltatások és szórakoztató központok is helyet kaptak. Itt nyílik meg Arad első parkolóháza, valamint a város első multiplex mozija is.

Mindvégig a lehető legjobb bérlői mix összeállítására törekedtünk, hogy megfeleljünk az aradi piacon fellelhető széleskörű igényeknek. Mind az építészeti megoldások, mind a kereskedelmi funkció, a megközelíthetőség és láthatóság tekintetében egy olyan bevásárlóközpont létrehozásán fáradoztunk, amelyet méltán emlegethetnek Románia legigényesebbjei és legjobbjai között, és amely más projektek számára is példaként szolgálhat. Az Atrium Centers Arad a környék kereskedelmi helyeinek 5-7 éves növekedését is figyelembe véve 30 000 m2 bérbeadható felülettel rendelkezik ? nyilatkozta Parókai Beáta, az Atrium Centers Leasing menedzsere.

A bevásárlóközpont főbb jellemzői

Az Atrium Center egy 1000 parkolóhelyet biztosító ötemeletes parkolóházzal jelentkezik, amely egyben a város első parkolóháza. A földszintet egy 1850 m2-es Billa szupermarket, szolgáltatások, divatüzletek, valamint két mágnes-bérlő, az emeleten is üzemelő C&A és a New Yorker foglalják el. Az első emeleten szintén divatüzletek, sportboltok, valamint ifjúsági ruházati üzletek találhatók. A második emelet ad helyet az éttermeknek és szórakoztató központoknak. Ugyanitt található egy játszóház, egy játékbolt, valamint egy Altex elektronikai- és háztartási szaküzlet. Az átadás után nem sokkal nyit a biliárd- és bowling szalon, valamint egy papír-írószer és egy IT szaküzlet is. A multiplex mozi augusztusban nyitja meg kapuit.

Az átadási ünnepséggel egy időben az első 50 kereskedelmi egység nyílik meg. Számos üzlet nem sokkal ezután nyílik. Utóbbiak közé tartozik az 1200 m2-t elfoglaló LC Waikiki, mely elérhető árú, divatos férfi, női és gyermekruházati termékekkel jelentkezik. Ezt követően nyit a Jeans Club, 450 m2-en, valamint három vezető lengyel márka, a Reserved, a House és a Cropptown, valamint április végéig megnyitnak a nemzetközi konyhákat képviselő portugál és olasz éttermek is. A Cinema City augusztusi nyitásával Erdély legnagyobb mozija lesz.

A moziban 10 modern, 3D mozik vetítésére alkalmas terem kap helyet, és így minden bizonnyal a bevásárlóközpont leglátogatottabb attrakciója lesz. Az épület teljes területének bérbeadottsága 92%-on áll. Az újabb üzletek nyitási hulláma a mozi hivatalos megnyitója körül éri el csúcspontját. Az Atrium Center Arad átadásával a város gazdasága is új lendületet kap. Az üzletközpont mintegy 1500 új, tartós állást biztosít a helyieknek, és hozzájárul a város költségvetéséhez is. A befektetés összértéke több mint 70 millió euró.

Aradot választottuk az első Atrium Center bevásárlóközpont helyszínéül, mert azt gondoljuk, ez a város a román-magyar-szerb határokon átívelő régió egyik legfontosabb központja, és bizonnyal megérdemel egy ilyen befektetést. Azzal az elszántsággal jöttünk ide, hogy egy olyan projektet adunk át, amely nagyban hozzájárul a közösség javaihoz, és példamutató lehet az aradi gazdasági, társadalmi és kulturális élet számára. Semmiféle kompromisszumot nem voltunk hajlandók kötni, sem a minőség, sem a kivitelezés terén ? még akkor sem, amikor azt láttuk, hogy a gazdasági világválság egyes versenytársainkat erre kényszerítette ? mondta el Michael Israeli, az Atrium Centers ügyvezető tulajdonosa.

Modern és elegáns bevásárlóközpont

A modern és elegáns bevásárlóközpont kivitelezésében a szakma elismert képviselői vettek részt, köztük a fejlesztésért és üzemeltetésért felelős, budapesti és bukaresti székhelyű Atrium Centers, a kivitelezést fővállalkozóként bonyolító Arcadom Zrt, valamint a szintén budapesti székhelyű Casiopea Group építész iroda. A háromszög alaprajzú bevásárlóközpont két ponton kapcsolódik a parkolóházhoz. A belsőépítészeti megoldások közül kiemelendő a három üvegkupola, mely a beltérben folyamatos nappali megvilágítást biztosít.

A kültéri falon éjszaka állandó fényjáték fut, így a vasútállomás mellett felhúzott szembetűnő épülettömeg minden napszakban jól felismerhető és megkülönböztethető. Az üzletközpont bútorzata szintén megkülönbözteti azt más hasonló projektektől: a megszokott fapadok helyett itt kényelmes kanapék, karosszékek, valamint egy bensőségesen kialakított nappali is a látogatók rendelkezésére áll. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a bevásárlóközpont egyben valódi találkozóhely és szabadidő eltöltésére is alkalmas tér lehessen.

Európai célok

A budapesti és bukaresti székhelyű Atrium Centers célja, hogy Közép- és Kelet-Európa jelentős városaiban a legmagasabb európai elvárásoknak megfelelő bevásárló- és szórakoztató-központokat fejlesszen és üzemeltessen. A fejlesztési időszak lezárulásával az Atrium Centers kolozsvári és aradi projektjeinek Carpathian PLC által tulajdonolt részvényeit a JV Partners, valamint az Atrium Centers menedzsmentjének meghatározó szereplői vették át. Emellett az aradi projektben 50%-os részesedéssel megjelent a magyar Arcadom Zrt. is. A tranzakció és a váltás a részvényesek teljes körű részvételével, valamint a projekt finanszírozásáért felelős MKB támogatásával történt. A vállalat megfelelő működése minden tekintetben biztosított, beleértve a finanszírozási szükségleteket és forrásokat.

Aradon 2007 és 2008 között mintegy nyolc bevásárlóközpont fejlesztését jelentették be, ötöt ezek közül ugyanarra az útra terveztek, amelyen ma az Atrium Center áll. A tervezett fejlesztéseket a piac jelentős szereplői jelentették be, éppen ezért is fontos, hogy az Atrium Centers eltökéltségének és a fejlesztés töretlen véghezvitelének köszönhetően ma az Átrium Center Arad az egyetlen, mely ezek közül átadásra is került. Az üzletközpont ? méretének és széles körű kínálatának köszönhetően ? szinte bizonyos, hogy az elkövetkező 5-7 évben Arad egyetlen bevásárlóközpontja marad.

Szóljon hozzá!