ZETApress

hírportál

Főpróba a sajtótájékoztatón

Három előadást is végig kellett hallgatnunk ma délelőtt az Egészségügyi Minisztériumban rendezett sajtótájékoztatón. Az ügy apropóját a szombati Rák Világnapja jelentette. A SAS Béke Hotelben egész napos konferenciát tartanak, s néhány előadó nekünk is megtartotta húsz, negyven és 15 perces előadását. A részletes program honlapjukon elolvasható.

Mint Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, a rákbetegek érteke, hogy néhány intézetbe koncentrálják gyógyításukat. A tervek szerint rajtuk kívül hét regionális és 19 megyei intézet látná el ezt a feladatot. Jelenleg 450 helyen végeznek kemoterápiás kezelést, s közülük 250-ben mindössze évi egy-öt alkalommal. El lehet képzelni, hogy ezt is milyen színvonalon.

A Rák Világnapjává 2000-ben nyilvánította a Párizsi Charta február 4-ét. Ebben Jacques Chiracnak, az 1995-től hivatalban lévő államfőnek is oroszlánrésze volt. 2002-es újraválasztásához talán ez is adott egy lökést. Azóta mi is rendszeresen emléket állítunk a rák áldozatainak, s a megelőzésre is odafigyelünk.

A megelőzést szolgálja a Nyugati téren, szombaton az egész napos rákszűrés is, ahol a szájüregi daganatok kiszűrése mellett mammográfiára is várják a hölgyeket. A Westend City Centerben ma négynapos kiállítás nyílt Mert hiszem, hogy van holnap címmel. Védnöke két ismert színésznő: Hámori Ildikó és lánya, Szinetár Dóra.

Szóljon hozzá!