ZETApress

hírportál

Lázcsillapítók receptre

Európai Uniós ajánlás miatt lesz vényköteles néhány hét múlva az Algopyrin, a Demalgon a Qualerin és a Germicid, tudtuk meg Horváth Ágnes államtitkártól a kormányszóvivői tájékoztatón. A Pyrasolon-származékoknak fehérvérsejt-károsító mellékhatásuk van, ezért nem lehet ellenőrizetlenül szedni azokat. A mellékhatást egyébként eddig is tanították az egyetemeken, de a külföldi példákból kevésbé voltak felkészülve.

Gyógyszertáron kívül 283 készítmény vásárolható meg a közeljövőben. Ezek közül megváltozik néhány termék kiszerelése is. Lesz, amiből csak két tabletta lesz egy dobozban, így egy akut probléma kezeléséhez nem kell nagyobb mennyiséget beszerezni. Ez anyagilag is kedvezőbb lesz a betegeknek.

A krónikus betegségek gyógyítására szolgáló ingyenes gyógyszereket továbbra is ingyen szerezhetik be a rászorulók, tehát a 300 forintos dobozdíjat sem kell megfizetniük. Változni ? csökkenni ? fog viszont az OEP támogatása a többi gyógyszerre az eddigi 90-ről 85 százalékra, hetvenről 55-re, illetve ötvenről 25-re.

A betegek ezentúl akkor juthatnak olcsóbban gyógyszerhez, ha a megszokottal megegyező hatásút, azaz a generikust is vállalják. Meg kell szokniuk az ugyaninnyira jó, de más színű kapszulát a régi helyett, vagy a kerek tabletta helyett az ovális alakút. Csak a kapszula helyett nem kell elfogadniuk a tablettát, hiszen amíg az előző a gyomron áthaladva a nyombélből szívódik fel, addig az utóbbi a gyomorban oldódva károsíthatja azt, és hosszú távon fekély kialakulásához vezethet. Igaz ezt az orvosok eddig is nagyon jól tudták.

A háziorvosoknál a kártyapénz nem változik, az eszköz- és ingatlantámogatás viszont január elsején megszűnt. Kompenzálására körzetenként mintegy kétszáz-kétszázötvenezer forint bevételre számíthatnak az orvosok a vizitdíjakból. Ezek beszedésére többféle módszer is kínálkozik. Közülük választhatják majd ki a megfelelőt a február 15-ei indulásig.

Szóljon hozzá!